Hoppa till huvudinnehåll

Nytt program stärker pälsfarmer

Veterinär Johanna Korpela och pälsfarmare Tobias Andersson studerar en surfplatta.
Det nya systemet innebär ett rådgivande besök av en veterinär på en pälsfarm. Här veterinär Johanna Korpela och pälsdjusuppfödare Tobias Andersson. Veterinär Johanna Korpela och pälsfarmare Tobias Andersson studerar en surfplatta. Bild: Yle/Sofi Nordmyr fureva

Ett nytt hälsovårdssystem ska stärka pälsfarmers konkurrenskraft. Det webbaserade programmet Fureva ska bland annat se till välfärden på pälsfarmer.

Fureva är pinfärskt och det finns inget liknande program för pälsfarmer på marknaden. Tanken är att produktionen ska förbättras som en följd av programmet.

Rävar i burar i pälsfarm
Rävar i burar i pälsfarm Bild: Yle/Sofi Nordmyr tobias anderssons farm

- Det vi vill uppnå är regelbundna besök, förebygga sjukdomar och att förbättra välfärden på farmerna, säger veterinär Johanna Korpela på Finlands pälsdjursuppfödares förbund.

Främst för veterinärerna

Fureva har fyra mätare som bedömer djurens hälsa, näring, tillväxtmiljö och beteende.

Rävar i burar i pälsfarm
Rävar i burar i pälsfarm Bild: Yle/Sofi Nordmyr pälsdjursfarm

Det är veterinärerna som ska använda sig av programmet men pälsdjursuppfödarna och myndigheter får också tillgång till det.

- I programmet samlas alla besöksuppgifter. Veterinären gör en hälsovårdsplan, lite riktlinjer och ger tips om vad man kan förbättra före nästa besök, säger Korpela.

Pälsfarmare: tidens melodi

Det är frivilligt för pälsdjursuppfödarna att gå med i programmet. Om de går med är det också de som bestämmer om en veterinär får tillgång till farmens uppgifter i programmet.

Veterinär Johanna Korpela och pälsfarmare Tobias Andersson på väg ut ur ett skugghus.
Johanna Korpela och Tobias Andersson. Veterinär Johanna Korpela och pälsfarmare Tobias Andersson på väg ut ur ett skugghus. Bild: Yle/Sofi Nordmyr fureva

- Uppfödarna har hemskt många myndighetsbesök på sina farmer, därför ville vi inte lägga ett tvång på programmet. Det här är mer ett rådgivande besök där vi samarbetar med farmaren.

Pälsdjursuppfödaren Tobias Andersson tror att programmet är helt enligt tidens melodi. Allt oftare vill kunderna kunna spåra pälsen från varuhuset till uppfödaren. Det här programmet kan ge möjlighet till det.

- Jag tror att det är ett steg i rätt riktning. På sätt och vis kan det vara en kvalitetsstämpel. Men i grund och botten är det till för att förbättra farmens produktion och för att du ska ha koll på läget så att säga.

Läs också