Hoppa till huvudinnehåll

Rani Plast döms för arbetarskyddsbrott

Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist rani plast

En anställds vid Terjärvföretaget Rani Plast skadades i en olycka för två år sedan. Nu döms företaget till 30 000 euros samfundsbot.

Det var i april år 2013 som olyckan inträffade. En maskin som används för att krossa plastdelar hade stockats och en arbetstagare klättrade in i maskinen för att åtgärda problemet.

Medan personen ännu var kvar inne i maskinen slog en annan anställd igång den. Personen inne i maskinen stod just då på maskinens skärblad och skadade därför ena foten. Han vårdades på sjukhus för sina skador i drygt en månad efter olyckan och var därefter sjukskriven i ytterligare fyra månader.

Tre chefer döms

Nu har Österbottens tingsrätt tagit ställning till händelsen.

Tre av cheferna på bolaget döms för arbetarskyddsbrott och 20 dagsböter. Enligt rätten borde de skriftliga instruktionerna kring maskinens användning ha varit tydligare. Vidare borde ledningen tydligare övervaka att regelverket för maskinens handhavande följs.

Motiverar samfundsbot

Rani Plast måste också betala en samfundsbot på 30 000 euro. Det här motiverar tingsrätten med att företagets interna inspektion redan tre år före olyckan visade att personal klättrar in i maskinen när problem uppstår.

Tingsrättens utredning visar att det finns alternativa sätt att åtgärda maskinen när den har stockats. Ett sådant sätt är att ställa om maskinen till serviceläge och då komma åt det stockade materialet underifrån.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten