Hoppa till huvudinnehåll

Tatueringar behöver inte vara för evigt

Karin Westerlund övar att tatuera.
Tatueringar behöver inte längre vara för evigt. Men det kan vara en smärtsam process att ta bort dem. Arkivbild. Karin Westerlund övar att tatuera. Bild: Yle/Malin Valtonen tatueringsnål

Vad gör man om en tatuering inte blir riktigt som man tänkte sig eller om tatueringen man gjorde för tio år sedan känns pinsam idag? Att använda laser är en möjlighet för att bli av med en tatuering man ångrar.

Allt fler personer väljer att tatuera sig och samtidigt ökar antalet personer som ångrar sina tatueringar.

Tidigare har det krävts omfattande kirurgiska ingrepp för att bli av med en tatuering, men med hjälp av laser har det blivit enklare att bli av med en misslyckad tatuering.

Jamie Kodial jobbar på en tatueringssalong i Vasa som erbjuder möjligheten att ta bort tatueringar genom att bränna bort bläcket med laser.

- Sedan salongen öppnade för två år sen har vi haft några kunder som velat korrigera misslyckade tatueringar, säger Kodial, som har utbildning för att använda lasermaskin för att ta bort tatueringar.

Jamie Rao Kodial jobbar på Fist of needle i Vasa
Jamie Kodial. Jamie Rao Kodial jobbar på Fist of needle i Vasa Bild: Yle/Jonny Smeds jamie kodial

Lasern bryter sönder bläcket

Med en lasermaskin kan man helt eller delvis ta bort tatueringar från huden. Maskinens munstycke förs över huden och den starka ljusstrålen splittrar bläckmolekylerna så att kroppen lättare kan bryta ner dem.

Antal sessioner man behöver för att ta bort en tatuering varierar beroende på storleken på tatueringen och vilka färger som använts i tatueringen.

Sessionerna sker med sex till åtta veckors mellanrum för att huden ska hinna läka mellan behandlingarna.

En smärtsam upplevelse

Kodial har själv tagit bort en tatuering som hon var missnöjd med på ryggen med hjälp av laser.

- Vi har haft kunder som inte rört en min under behandlingen, men för mig var det en smärtsammare upplevelse än att göra en tatuering. Jag vill inte skrämmas, men det gör ont, säger Kodial.

När en session är över kan man få blåsor och blödningar vid tatueringsområdet. Området kan vara ömt i några dagar efteråt.

- Efter en session är det viktigt att man tar hand om huden, precis som när man gör en tatuering.

Det är inte garanterat att tatueringen försvinner helt och hållet. Det kan lämna pigmentrester eller en ljus kontur av tatuering. Det finns även en risk för ärrbildning.

Svårtolkad lag

Att ta bort en tatuering med laser är ett ingrepp som kan liknas vid en operation.

Det finns inga klara föreskrifter som reglerar vem som får använda en lasermaskin. Olika föreskrifter gäller beroende på vilken styrka lasern har.

Lasse Ylianttila på Strålsäkerhetscentralen säger att en ny lag är på kommande.

- Tanken är att lagen ska bli tydligare i samband med att vi förnyar strålningslagen, säger Ylianttila.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten