Hoppa till huvudinnehåll

UM: OK att sälja vapen till saudierna

Okej att exportera finländska vapen till Saudiarabien och Arabemiraten, anser Utrikesministeriet. De två staterna deltar på regeringssidan i det fullskaliga inbördeskrig som pågår i Jemen. Bild: Lehtikuva um

Det är fortfarande okej att exportera finländska vapen till Saudiarabien och Arabemiraten, anser Utrikesministeriet.

Ministeriet ger beskedet efter forskarnätverket Safer Globes avslöjande om att Finland i fjol exporterade granatkastare för över 70 miljoner euro till de två auktoritära staterna på Arabiska halvön.

Saudiarabien och Förenade Arabemiraten deltar på regeringssidan i det fullskaliga inbördeskrig som pågår i Jemen just nu.

Samma linje som övriga EU

Det är Utrikesministeriet som avgör vem som kan ta emot finländsk vapenexport. Ilkka Rentola är tjänsteman på Utrikesministeriets enhet för vapenkontroll och han säger att Utrikesministeriet noga följer med utvecklingen i Jemen.

- Vi följer samma linje som de övriga europeiska länderna, säger Rentola. Men det handlar om hur det material som exporteras ska användas.

Granatkastare till krigförande stater

I fjol exporterade Finland granatkastare för över 70 miljoner euro till Saudiarabien och Arabemiraten. De två staterna har bevisligen landsstridskrafter i Jemen.

Vi följer samma linje som de övriga europeiska länderna.― Ilkka Rentola, utrikesministeriets enhet för vapenkontroll

Rentola kan inte ge något svar på om finländska granatkastare används i Jemen just nu.

- Vi måste följa situationen väldigt noggrant, säger Rentola. Vi får information av Tyskland och andra europeiska länder.

Det är inte bara det att Saudiarabien och Arabemiraten för krig i Jemen - också människorättssituationen i de två konservativa monarkierna lämnar en hel del att önska.

"Olika åsikter om mänskliga rättigheter"

Yle Nyheter försökte få en kommentar av försvarsutskottets ordförande Ilkka Kanerva (Saml), men Kanerva ville inte kommentera den finländska vapenexporten till Saudiarabien och Arabemiraten.

Bättre lycka hade vi med riksdagsmannen Thomas Blomqvist (SFP) som också sitter i försvarsutskottet. Han anser att Finland i princip inte ska exportera vapen till länder som kränker mänskliga rättigheter.

Det finns klara fall där det är problemfritt att exportera vapen och andra fall då vi inte ska exportera vapen. Sedan finns det länder som befinner sig i en gråzon. Det är inte klart för mig till vilken kategori de här länderna hör. ― Thomas Blomqvist, riksdagsman

- Vi har ett ganska bra regelverk i Finland, säger Blomqvist. Men det är klart att man kan vara av olika åsikt om hur bra de mänskliga rättigheterna beaktas i olika länder.

Däremot vill han inte ta ställning till Försvarsministeriets beslut att ge grönt ljus för export av snabbgående armébåtar till sultanatet Brunei i Sydostasien. I Brunei tillämpas stränga sharia-lagar och bland andra homosexuella kan stenas till döds.

- Jag känner till för lite om de här frågorna, säger riksdagsman Thomas Blomqvist och kastar tillbaka bollen till dem som har fattat beslutet.

- Det finns klara fall där det är problemfritt att exportera vapen, säger Blomqvist, och andra fall då vi inte ska exportera vapen. Sedan finns det länder som befinner sig i en gråzon, och det är inte klart för mig till vilken kategori de här länderna hör.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes