Hoppa till huvudinnehåll

WHO: Korv och rött kött kan orsaka cancer

Världshälsoorganisationen WHO varnar för att processat kött kan vara cancerframkallande, i likhet med tobak och asbest

Enligt det internationella cancerforskningsinstitutet IARC, som hör till WHO, framkallar korv och skinka cancer i ändtarmen. Det är sannolikt att också rött kött, det vill säga nöt-, får- och griskött, är cancerframkallande.

Processat kött är kött som har rökts, behandlats med nitrit eller konserverats på något annat sätt. Hit räknas exempelvis korv, bacon, rökt skinka och salami.

Institutet klassificerar processade köttprodukter som cancerframkallande för människor, på basis av tillräckliga bevis. I samma kategori finns carcinogener som bland annat asbest och tobak.

Forskare kom fram till att 50 gram processat kött per dag ökar risken för tarmcancer med 18 procent.

- Risken för att en enskild individ insjuknar i cancer på grund av att hen äter processat kött är fortfarande liten, men ju större mängder det är frågan om, desto större är risken säger Kurt Straif på IARC i ett pressmeddelande.

Processat kött orsakar främst ändtarmscancer, men det kan också finnas samband mellan processat kött och cancer i bukspottkörteln samt prostatan.

Institutet rekommenderar att man skär ner på köttkonsumtionen.

Professor Fogelholm: Ingen orsak till panik

- Det är en helt annan dimension vad gäller risken för cancer av tobak och asbest än av kött, säger professorn i näringslära vid Helsingfors universitet Mikael Fogelholm.

Enligt Fogelholm har man vetat redan i flera år att det inte är bra att äta stora mängder kött och korv, men man kan äta sin söndagsbacon i lugn och ro.

- Kött två-tre gånger i veckan till huvudrätt och korv varannan vecka, det är helt okej.

Men det är enligt Fogelholm inte bra att äta kött varje dag.

- Förutom ökad risk för cancer ökar stort köttintag risken för diabetes av typ två, säger Fogelholm.

Mångsidig kost viktigt

På Livsmedelsindustrins förbund har man känt till forskningen redan en längre tid, säger vd Heikki Juutinen.

- Industrin ifrågasätter inte resultaten, säger Juutinen till Yle.

Det är klokt att undvika alltför stora mängder av processat kött också enligt kostrekommendationerna, säger Juutinen. Han tillägger att kött också innehåller nyttiga näringsämnen.

- Jag tror att forskningen kan få människor att fundera på den egna kosthållningen och hur man får i sig tillräckligt mångsidig näring, säger Juutinen.

Atrias produktsäkerhetschef Merja Leino påminner för sin del om att det finns många andra instanser som anser att kött är nödvändig näring.

Leino undrar nu varför WHO går så hårt åt mot köttet.

Rättelse:
Formuleringen "kött är lika cancerframkallande som tobak och asbest" har ändrats till "Världshälsoorganisationen WHO varnar för att processat kött kan vara cancerframkallande, i likhet med tobak och asbest"

 • Minetit.

  Blåvitt VM-guld på hemmaplan – efter stort drama

  Minetit tog VM-guldet i truppgymnastik i Helsingfors.

  Minetit från Tammerforsklubben Tampereen Voimistelijat tog VM-guldet i truppgymnastik framför hemmapubliken i Helsingfors. "Det känns helt fantastiskt", säger tränaren.

 • Bild som föreställer flicka med panikångest med Nyhetsskolans logo i vänstra hörnet.

  Kevin och Ronja om livet med panikångest: Bemöt oss med respekt

  Ronja, 17 år, ombads vara tyst när hon fick en panikattack.

  Ronja, 17 år, ombads vara tyst när hon fick en panikattack. Kevin, 27 år, upplever sig bli behandlad som ett barn. Över 10 procent av unga vuxna i åldern 20 till 34 år upplever ångestsyndrom vid något skede av livet.

 • Hagnäs i Helsingfors.

  HS: Två personer skadades i knivslagsmål i Hagnäs

  Offren fick inte livshotande skador.

  Två män i 30-årsåldern hamnade i knivslagsmål med varandra efter klockan halv fem på söndagen i Hagnäs i Helsingfors. Helsingforspolisen uppger att de inte har livshotande skador.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes