Hoppa till huvudinnehåll

WHO: Korv och rött kött kan orsaka cancer

Världshälsoorganisationen WHO varnar för att processat kött kan vara cancerframkallande, i likhet med tobak och asbest

Enligt det internationella cancerforskningsinstitutet IARC, som hör till WHO, framkallar korv och skinka cancer i ändtarmen. Det är sannolikt att också rött kött, det vill säga nöt-, får- och griskött, är cancerframkallande.

Processat kött är kött som har rökts, behandlats med nitrit eller konserverats på något annat sätt. Hit räknas exempelvis korv, bacon, rökt skinka och salami.

Institutet klassificerar processade köttprodukter som cancerframkallande för människor, på basis av tillräckliga bevis. I samma kategori finns carcinogener som bland annat asbest och tobak.

Forskare kom fram till att 50 gram processat kött per dag ökar risken för tarmcancer med 18 procent.

- Risken för att en enskild individ insjuknar i cancer på grund av att hen äter processat kött är fortfarande liten, men ju större mängder det är frågan om, desto större är risken säger Kurt Straif på IARC i ett pressmeddelande.

Processat kött orsakar främst ändtarmscancer, men det kan också finnas samband mellan processat kött och cancer i bukspottkörteln samt prostatan.

Institutet rekommenderar att man skär ner på köttkonsumtionen.

Professor Fogelholm: Ingen orsak till panik

- Det är en helt annan dimension vad gäller risken för cancer av tobak och asbest än av kött, säger professorn i näringslära vid Helsingfors universitet Mikael Fogelholm.

Enligt Fogelholm har man vetat redan i flera år att det inte är bra att äta stora mängder kött och korv, men man kan äta sin söndagsbacon i lugn och ro.

- Kött två-tre gånger i veckan till huvudrätt och korv varannan vecka, det är helt okej.

Men det är enligt Fogelholm inte bra att äta kött varje dag.

- Förutom ökad risk för cancer ökar stort köttintag risken för diabetes av typ två, säger Fogelholm.

Mångsidig kost viktigt

På Livsmedelsindustrins förbund har man känt till forskningen redan en längre tid, säger vd Heikki Juutinen.

- Industrin ifrågasätter inte resultaten, säger Juutinen till Yle.

Det är klokt att undvika alltför stora mängder av processat kött också enligt kostrekommendationerna, säger Juutinen. Han tillägger att kött också innehåller nyttiga näringsämnen.

- Jag tror att forskningen kan få människor att fundera på den egna kosthållningen och hur man får i sig tillräckligt mångsidig näring, säger Juutinen.

Atrias produktsäkerhetschef Merja Leino påminner för sin del om att det finns många andra instanser som anser att kött är nödvändig näring.

Leino undrar nu varför WHO går så hårt åt mot köttet.

Rättelse:
Formuleringen "kött är lika cancerframkallande som tobak och asbest" har ändrats till "Världshälsoorganisationen WHO varnar för att processat kött kan vara cancerframkallande, i likhet med tobak och asbest"

 • Philip Järvenpää fortsätter dominera Vegatoppen

  Jakobstadsmusikern fortfarande etta.

  Inget verkar stoppa Philip Järvenpää som funnits på den finlandssvenska hitlistan sedan början av november 2018. Hur kommer det att gå för veckans nya utmanare, Susann Sonntag och Charlotta Kerbs feat. Es-Ow Diato?

 • Vilda 5 år, unik och finlandssvensk

  Hon är huvudkaraktär i en ny serie som ingår i BUU-klubben.

  Ingen annan erbjuder finlandssvenska tv-serier där finlandssvenska småbarn känner igen sig och hör sitt eget språk. Därför visar BUU-klubben just nu två helt nya sådana: Vilda och Tandfen.

 • Charlotta Kerbs sprider ett medmänskligt budskap

  Aktuell med ny musik i Vegatoppen.

  Charlotta Kerbs är redan ett etablerat namn inom de finlandssvenska musikkretsarna. Hon har samarbetat med namn som Armadis Rama, Rickard Eklund och The Napkins. Nu är Kerbs aktuell med ett nytt intressant projekt.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes