Hoppa till huvudinnehåll

Yle på Balkan: Tiotusentals sover utomhus i noll grader

Flyktingar gräns värmer sig vid Sloveniens gräns.
Det blir allt kallare vid Sloveniens gräns. Flyktingar gräns värmer sig vid Sloveniens gräns. Bild: EPA/ANTONIO BAT kroatien

Den humanitära situationen är svår för tiotusentals flyktingar i Serbien och Slovenien och läget är kaotiskt. Det säger Yles utrikesreporter Antti Kuronen som följde med läget under helgen.

- Människorna sover utomhus, vilket säkert är det största problemet eftersom temperaturen sjunker till nära noll om nätterna. I Serbien fick människor filtar, åtminstone barnfamiljerna, men i Slovenien fick de inte ens filtar. Också mathjälpen, särskilt i Slovenien, är fullständigt otillräcklig, säger Kuronen.

Under förra veckan kom över 60 000 människor till Slovenien och många av dem fortsatte vidare till Tyskland.

Då Kuronen tidigare rapporterade från Balkanländerna var det främst män som kom, men nu kommer det många barnfamiljer med under 5-åriga barn och nyfödda.

Människorna tvingas gå långa vägar och det finns ingen medicinsk hjälp.

Oorganiserad hjälp

- Hjälpen är väldigt oorganiserad; i Serbien tillåts frivilliga från Europa dela ut mat och kläder, men i Slovenien hindrade polisen människor från att hjälpa. I Slovenien stängde man dessutom in flyktingarna på ett litet område som avgränsats med staket, och det har jag inte sett någon annanstans, säger Kuronen.

Människorna var så upprörda att de tände eld på saker så att ett tjugotal tält brann upp, berättar Kuronen.

- När jag gick närmare staketet kom människor genast fram och berättade att där finns allvarligt sjuka människor. Först när jag berättade det här för polisen fördes de till sjukhuset. Polisen hade inte ens varit inne på området, säger Kuronen.