Hoppa till huvudinnehåll

Asylsökande lämnar Utterö lägergård i Sundom

Stugan som Muhammad isam Ali bor i med familjen
Boende för asylsökande. Bilden tagen vid Kronvik lägergård i Sundom. Stugan som Muhammad isam Ali bor i med familjen Bild: YLE/ Marcus Lillkvist campingstuga

Med vintern på kommande utryms nu FMU:s lägergård på Utterö i Sundom. De 56 asylsökande kommer att få bättre boende i Vasa.

Sedan drygt en månad tillbaka hyr Röda korset upp två lägergårdar i Sundomskärgården. Det handlar dels om Kronvik lägergård och dels Utterö fritidsgård och det bor ett femtiotal asylsökande på vardera ställena.

Nu kommer de att utrymmas. Utterö är först ut, berättar Ricky Berglund, verksamhetsledare för Röda korsets svenska distrikt i Österbotten.

Röda korset, verksamhetsledare vid Röda korset i Österbotten.
Ricky Berglund. Röda korset, verksamhetsledare vid Röda korset i Österbotten. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist ricky berglund

- Utterö börjar tömmas under den här veckan. Även Kronvik kommer att tömmas i något skede, men vi vet ännu inte när det sker. Byggnaderna vid Utterö har sämre vinterberedskap, säger Ricky Berglund.

Vasa tar ansvaret

För två veckor sedan bestämde Vasa stadsstyrelse att man utökar antalet platser på stadens mottagningscentral, från 400 till 600.

En del av den utökningen kom sig av det att Röda korsets mottagningscentral i Kristinestad utökat sitt område till att inkludera de två lägergårdarna i Sundom.

Att de nu börjar tömmas är alltså en del av den här utvecklingen.

- De här asylsökande överförs nu till Vasa mottagningscentrals ansvar, säger Ricky Berglund.

Flyttas in till Vasa

På Utterö bor 56 personer. De flesta är ensamkommande män, men bland de som bor där finns också en familj bestående av fyra personer, enligt Ricky Berglund.

Aira Kurtti, chef för invandrararbetet vid Vasa stad, säger att Pikipruukki ännu har gott om lediga hyreslägenheter.

- Så det är inga problem att hitta bostäder som duger för vintern. En större utmaning är all den övriga service som de asylsökande har rätt till, säger Aira Kurtti.

Anställer flera

Det handlar dels om rådgivning, sjukvård, socialtjänster, och ifall det rör sig om barn, rätten till skolgång.

- Vi utökar nu lite i taget samtidigt som vi anställer mer personal. Men allt tar tid. Vi har nu utökat med 4,5 personer, säger Aira Kurtti som inte kan säga i vilket skede hela den nya kvoten på 600 asylsökande är full.

- Det beror mycket på situationen i andra delar av landet. Hit till Vasa har det egentligen inte kommit fler asylsökande efter att flyktingslussen i Torneå inrättades. Nu är det migrationsverket som avgör vem som har kapacitet att ta emot fler.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten