Hoppa till huvudinnehåll

Donner försöker lösa gåtan Sverige

Jörn Donner
Författaren Jörn Donner tar sig an Sverige. Jörn Donner Bild: Foto Sini-Marja Niska/Albert Bonniers förlag/ jörn donner

Åldern är inget hinder. Som en undersökande författare åker Jörn Donner, 82, runt i Sverige, för att förstå landet idag. I centrum står han själv, hans liv i Sverige och Finland och hans tankar om hur Sverige har förändrats.

Jörn Donner har precis gett ut sin andra bok om Sverige: "Sverige. Resor i ett främmande land", drygt 40 år efter att han skrev ut sin första Sverigebok. Yles Ingemo Lindroos träffade Donner i Stockholm i samband med utgivningen.

- Det primära är naturligtvis att Sverige har blivit så oerhört mycket rikare som samhälle. Svenskarna hör ju till de rikaste i världen och avståndet mellan Sverige och Finland har ökat. Och nu talar jag bara om levnadsstandard. De berättar ju inte om svenskarna subjektivt tycker att de mår bättre. Men ofta är det fallet att den som har det bättre ställt anser sig må bättre.

Om man ser till hur man handskas med flyktingkrisen - har Finland och Sverige glidit ifrån varandra?

- Man brukar tala om vana och ovana. Finland är ovant, men Sverige har vant sig mycket längre. Före den här flyktingkrisen hade Sverige redan en ganska stor muslimsk, kurdisk och somalisk befolkning. Inte vet jag om det är mångkulturellt, men mångspråkigt. Det stöter i skolorna på en del problem, men man försöker åtminstone bemästra det på något sätt. Som jag skriver i min bok så talas det över 170 språk i Malmö.

Du talar också om svenskan som "killer languages", mördarspråk. Sverige tänker ett land, ett språk. Hur går det ihop med att man är så tolerant i övrigt?

- Det handlar om språklig konformism. Det är ju svårt att handha ett samhälle rent administrativt om det är många olika språk. Man kan försöka, men det har man inte ens lyckats med i USA, som är det mest multikulturella landet i hela världen. I Sverige så kan man än så länge inte tala om annat än det som är mitt begrepp "killer languages". Så fort det är frågan om en majoritet så hamnar de små språken i offside, om det inte är som i Finland att det är lagstadgat jämlikt, som med svenskan och finskan.

Genom sin resa i Sverige går Donner igenom sina minnen från 60 år tillbaka, då han har arbetat i eller med Sverige, framför allt inom filmbranschen. Han har varit bland annat vd för Filminstitutet och producent för Ingmar Bergman.

Han reflekterar över hur samhället har förändrats under alla de här åren. Han sitter i Haparanda, i Stockholmsförorten Tensta och på Operakällaren i Sockholm. Han åker till Trollhättan, kärnkraftverket i Ringhals och till Malmö. Han träffar folk, gamla bekanta som den före detta socialdemokratiska statsministern Ingar Carlsson och nuvarande finansministern Magdalena Andersson.

Läsaren får egentligen inte veta vad de här personerna säger. Det är inte frågan om intervjuer, snarare möten, som Donner skildrar via sina egna funderingar.

Men den svenska politiken idag, som går ut på att isolera Sverigedmeokraterna, har han en klar åsikt om.

- Det är bara dumt. Det handlar om ren och skär dumhet.

Vad tänker du på då?

- Att ett parti som har ett 25 procents stöd i opinionsmätningarna låtsas man att inte existerar. Var fjärde svensk väljare stöder det.

Donner lyfte frågan också under ett författarsamtal på Kulturhuset i Stockholm. Då jämförde han med Sannfinländarnas sjunkande stöd i regeringsställning.

- Man gjorde inte som här, att man låtsas som att det regnar. De var i opposition och så fick de 19 procent i valet och togs in i regeringen. Det intressanta är att det troligen är dödskyssen för dem.

En annan tolkning är att etablissemanget visar ett tydligt avståndstagande för att hålla borta rasistiska åsikter hos folket. Vad tror du om det?

- Rasistiska åikter finns alltid. En liten del av befolkningen kan vara förbannade eller rasistiska av olika skäl. Men inte är ju alla 25 procents sverigedemokrater det. Beröringsångesten är att man inte vill diskutera med Sverigedemokraterna. Och i namn av politisk korrekthet vill man inte ta upp problem som hänger samman med invandringen.

Jörn Donner
Jörn Donner Bild: Yle/Kalle Kultala jörn donner

Vad saknar du mest av den svenska debatten i ditt liv i Finland ?

- Rent ideologiskt och politiskt är det intressant att det i Sverige pågår en mycket livligare politisk och kreativ debatt i tidningarna och de främsta medierna. Också statsministern och statsråden deltar. I Finland koncentrerar det sig alltför mycket till några få personer, som uttalar sig, men inte skriver själva, typ statsministern, Stubb och Soini. De uttalar sig stup i kvarten men skriver inte själva. Kanske de är okunniga.

Vad ska du göra nu?

- Nu är jag så trött efter den där boken att jag får ta en lite sabbatstid och fundera vad jag gör sen. Samtidigt som jag skrev den, så gjorde jag en film om Armi Ratia, jobbade i riksdagen, kom ut med roman och kom ut med Lilla mammuten. Allt det här på varandra - det får räcka nu för ett tag, säger Donner, som fyllde 82 i år.

Mer från programmet

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje