Hoppa till huvudinnehåll

Dyrare att åka kollektivt nästa år

Utsikten ur en buss framruta i en korsning.
Bland annat bussbiljetten blir dyrare nästa år. Utsikten ur en buss framruta i en korsning. Bild: YLE/Rose-Marie Sundström tariff

Biljettpriserna inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen kommer att stiga med omkring fem procent nästa år. Det här fattade styrelsen för HRT beslut om på tisdag.

Helsingforsregionens trafik (HRT) föreslog tidigare att biljettpriserna höjs med hela sju procent. Flera kommuner som hör till HRT motsatte sig ändå att biljettpriserna höjs så mycket.

Både Helsingfors och Vanda ansåg i sina utlåtanden att det räcker med en prishöjning på tre procent.

Mest kommer priserna på engångsbiljetter att stiga. Till exempel ökar priset på en engångsregionbiljett från 5 euro till 5,50 euro. Interna engångsbiljetter blir 20 cent dyrare. Periodbiljetter som är i bruk en månad blir några euro dyrare nästa år.

Kontrollavgiften höjs

Orsaken till prishöjningen är de dyra investeringarna som görs inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen, bland annat Ringbanan som blev färdig i somras.

Björn Månsson (SFP), som sitter i HRT:s styrelse säger ändå att styrelsen nu slog fast att trycket på biljettpriserna ska minska.

- I framtiden ska investeringarna betalas med annat än biljettpriset, vilket redan nu förts fram av en del av medlemskommunerna. Kommande investeringar är förlängningen av metrobanan från Mattby i Esbo och spårjokern, säger Månsson.

HRT:s styrelse beslöt också att kontrollavgiften som ges om man åker utan biljett stiger från 80 till 100 euro.

Läs också