Hoppa till huvudinnehåll

En ny flyktingkris hotar i Sydostasien

Flyktingar från Rohingya-minoriteten utanför Malaysias kust.
Muslimerna riskerar att råka ut för människosmugglare Flyktingar från Rohingya-minoriteten utanför Malaysias kust. Bild: EPA/STR THAILAND båtflykting

De rättslösa Rohingya-muslimerna förföljs och drivs ut ur Burma inför det epokgörande parlamentsvalet om två veckor. Amnesty och FN varnar länderna i Sydostasien för en ny flyktingkris.

Amnesty International i Indonesien säger att den sittande regeringen utnyttjar Rohingya-folket inför parlamentsvalet den 8 november.

Burmeserna får då för första gången på en kvartssekel rösta fritt i val. Men Rohingya-folket saknar rösträtt och betraktas av regeringen som laglösa invandrare.

Militären och buddhisterna stöder regeringen

Den buddhistiska majoriteten stöder regeringen och förföljer muslimerna i landet vilket har bidragit till flyktingkrisen.

Amnesty vädjar till regeringarna i Sydostasien att sköta flyktingkrisen inför den annalkande monsunperioden som väntas aktivera människosmugglarna ute till havs.

För tre år sen utbröt våldsamma oroligheter i Burma och 140 000 muslimer flydde då med små båtar i händerna på skrupelfria människosmugglare. Nu hotar en liknande kris och FN:s flyktingkommissariat UNHCR uppmanar myndigheterna i Burma att lösa problemen som driver iväg Rohingya-folket.

Etniska minoriteter

Burmas befolkning på 50 miljoner består av över etthundra etniska minoriteter. Rohingya-folket omfattar drygt en miljon rättslösa och förföljda muslimer.

Al Jazeera English har kartlagd förföljelserna av muslimerna i Burma och avslöjar dokument som visar hur den militärstödda regeringen systematiskt utrotar Rohingya-folket.

Regeringen avslöjas för att aktivera hatretorik och lokalt våld mot muslimerna för politisk vinning.

Regeringen sägs marginalisera, segregera och minska den muslimska befolkningen "som en del av en folkmordsprocess".