Hoppa till huvudinnehåll

En sista kamp om centralköket i Borgå

storkök
I köket i Johannisberg tillreds bland annat den mat som hemvården delar ut i Borgå. storkök Bild: YLE/Stefan Härus johannisbergs kök

Tänk om kring planerna på ett stort centralkök i Borgå! Det uppmanar ordföranden för ungdomsfullmäktige, äldrerådet, handikapprådet och Borgå föräldraförening i ett upprop till stadsstyrelsen.

Tillsammans representerar organisationerna en stor del av de Borgåbor som berörs av planerna på ett stort centralkök, påpekar äldrerådets ordförande Björn Sundqvist.

- Vi samlar nu alla krafter som direkt och konkret dagligen har med maten att göra. Vi är en stor grupp, säger Sundqvist

planerat centralkök i borgå
Så kunde centralköket i Borgå se ut enligt planerna. planerat centralkök i borgå Bild: Yle/Erica Vasama centralkök borgå

Enligt organisationernas förslag skulle planerna på ett centralkök skjutas upp med några år. Samtidigt skulle Borgå stad istället anlita centralköket i Kotka som leverantör.

- På så sätt kan vi pröva på hur systemet med mat från ett enda ställe fungerar i praktiken och också få veta hur den smakar, säger Sundqvist. Det här ger tid för bättre underbyggda förslag.

- Centralköket i Kotka lär ha extra kapacitet, men vi kunde också anlita någon annan instans för matservicen.

Stadsstyrelsen behandlar frågan om centralköket på sitt möte på onsdag.

- Ännu finns det lite tid att mangla frågan, säger Sundqvist, som hellre ser att staden går in för en modell med några tillredningskök istället för ett stort centralkök.