Hoppa till huvudinnehåll

Fäktaren ut på charmoffensiv

Scen ur Klaus Härös film Fäktaren
Scen ur Klaus Härös film Fäktaren Bild: Tuomo Manninen/Nordisk Film fäktaren

Årets finländska Oscar-kandidat, Klaus Härös film Fäktaren åker på en lång marknadsföringsresa till USA. Genom en dyr kampanj försöker man göra intryck på viktiga personer och Klaus Härö är i en nyckelställning.

Filmen Fäktaren har regisserats av Härö och manuset är av Anna Heinämaa. Det är en finsk-estnisk produktion som skildrar händelser i början av år 1950-talets Estland och berättar om en fäktningslärare som råkar ut för politisk förföljelse.

Åttio andra filmer tävlar tillsammans med Fäktaren om en Oscar för bästa film på främmande språk.

- Det räcker inte att filmen är bra, alla utländska kandidater är bra, säger Fäktarens producent Kai Nordberg. Vi måste få synlighet på förhand.

Teamet bakom Fäktaren reser sålunda till den amerikanska västkusten för att charma filmeliten. Uppvisningar hålls i Los Angeles, Las Vegas och San Diego.

- Det viktiga är att få kontakt med rätt personer så att de får ett personligt förhållande till Fäktaren, säger Nordberg.

- Amerikaner gillar att saker är personliga, de vill träffa regissören. De älskar regissörer.

Bra möjligheter

Produktionsteamet tror starkt på Fäktarens möjligheter att vinna en Oscar. Budgeten för kampanjen är förhållandevis stor, 100 000 euro fram till julen. Från början av året kommer det att gå åt mera pengar, berättar Nordberg.

Han berättar att det under årens lopp har förekommit också smutsigt spel i Oscar-kulisserna. Filmproducenterna har till exempel skickat guldklockor år medlemmar i Oscar-valnämnden. Nu har det fräckaste mutandet förbjudits. Nu är den största tillåtna mutan per medlem i valnämnden hundra euro.

Då det gäller Fäktaren har man starkt koncentrerat sig på sociala medier. Enligt Nordberg lönar det sig eftersom också äldre personer har börjat använda sociala medier.

- Till exempel googlas det hela tiden i USA. Om man träffar någon och inte har googlat ifrågavarande person på förhand tas det som en stor skymf.

Den hittills ända finländska filmen som har klarat sig till slutrakan i kampen om en Oscar är Aki Kaurismäkis Mannen utan minne år 2002.

Fäktaren har också listats som kandidat för ett Golden Globe pris för bästa film, bästa regi och manuskategorierna. Golden Globekandidaterna offentliggörs den 10 december.

Ursprunglig artikel. Satu-Lotta Peltola/Yle uutiset

Läs också