Hoppa till huvudinnehåll

Flyktingfrågan splittrar EU-parlamentarikerna

Strasbourg
Strasbourg Bild: Rikhard Husu / Yle strasbourg

I tal till Europaparlamentet på torsdag sade ordförande Jean-Claude Juncker att ”EU-länderna "rör sig långsamt, medan de borde springa för att lösa flyktingkrisen.” Men hur ska krisen konkret lösas? Bland de finländska europaparlamentarikerna går åsikterna isär.

- Det är klart att man måste fördela bördan på ett solidariskt sätt. Varför skulle vi ha ett Europa utan inre gränser, om vi inte är beredda att ta ansvar för resultatet, säger Heidi Hautala (Gröna).

Enligt Hautala är det viktigt att Finland sällar sig till de medlemsländer som är beredda att axla ett ansvar för flyktingar. Att göra gemensam sak med de njugga östeuropeiska medlemsländerna är inte ett alternativ, anser hon:

- Det är obehagligt att se att Finland inte har definierat till vilken del av Europa man vill höra. Vill Finland höra till gruppen av östeuropeiska länder som av historiska anledningar är negativa till att ta emot flyktingar?

Enligt Centerparlamentarikern Paavo Väyrynen är omfördelningen av flyktingar mellan EU-länderna ingen lösning på krisen. Att fördela asylsökandena jämnare mellan EU-länderna hotar att förvärra läget, menar Väyrynen:

- Finland borde till och med ha varit mer restriktivt när det gäller omfördelningen av asylsökande, och agerat för att stoppa strömmen. När man flyttar människorna från Italien och Grekland blir det bara utrymme för fler människor att komma. Man borde ha stoppat strömmen och fört människor till flyktingläger. De som har rätt till asyl borde tas emot inom ramen för flyktingkvoten.

Flytkingläger lösningen?

Väyrynen anser att EU-länderna varit för långsamma med att reagera på flyktingkrisen. De åtgärder man vidtagit har inte heller varit de rätta, säger han:

- Jag föreslog redan på våren att man borde ha öppnat flyktingläger i Norra Afrika och senare på Balkanområdet. Nu börjar man öppna dem, när hundratusentals människor kommit till Europa, och tiotusentals till Finland. Man borde ha agerat redan på våren, säger Väyrynen.

Om man vill hjälpa människor i flyktingläger behövs pengar, påminner Heidi Hautala.

- Varför har vi inte gett mer stöd åt de miljontals flyktingar som bor i läger i Libanon och Jordanien. Det är bara en liten ström som kommer till Europa, och det kallar vi en kris.

Att inrätta och upprätthålla flyktingläger i krisdrabbade områden är ändå lättare sagt än gjort, påminner SFP:s europaparlamentariker Nils Torvalds. De som kommer till Europa måste också ha en rätt att få sitt asylärende prövat:

- Eftersom det finns ett internationellt fördrag om att ta emot asylsökande så är vi pressade av situationen. Vi vet naturligtvis att alla som kommer inte kommer att få asylrätten, men många har den rätten. Hur vi handskas med situationen när vi är på efterkälken är väldigt komplicerat, säger Torvalds.

Enligt Torvalds kan medlemsländerna inte stå och se på medan människor drunknar i Medelhavet på väg till Europa.

- EU beskylldes för att åstadkomma en grav i medelhavet på grund av den kriminella transporten av flyktingar. Vi var pressade av internationella regler att hjälpa människor i sjönöd, det finns inte så många andra sätt att sköta det hela hyggligt på, säger Torvalds.

Vilka är framtidsvisionerna för Europa? Lyssna på Slaget efter tolv med Nils Torvalds, Paavo Väyrynen och Heidi Hautala.

Läs också

Nyligen publicerat - Debatt