Hoppa till huvudinnehåll

Hur etiska är delfinarier?

Delfin hoppar genom ringar i Särkänniemi delfinarium
Delfin hoppar genom ringar i Särkänniemi delfinarium Bild: Yle/ Mika Kanerva delfinarium

Delfinarier har uppfunnits för människors underhållning, säger Animalias vice-ordförande Hanna Bärlund. Delfinskötaren Petri Myllylä är av helt annan åsikt och berättar att det finns många goda sidor med delfinarier.

Titta först på filmen där Hanna Bärlund berättar sin åsikt om delfinarier. Hon skickar också hälsningar till Särkänniemi Delfinarium. Se sedan på filmen där delfinskötaren Petri Myllylä svarar på Animalias hälsningar, och berättar om delfinernas liv i Särkänniemi Delfinarium i Tammerfors.

Diskutera sedan ämnet. Vilka tankar väcker inslagen? Vilka är de positiva och/eller negativa sidorna med delfinarier? Motivera din åsikt!

Delfiner i Särkänniemi delfinarium
Delfiner i Särkänniemi delfinarium Bild: Yle/ Mika Kanerva delfinarium
pubilk på Särkänniemi delfinarium
pubilk på Särkänniemi delfinarium Bild: Yle/ Mika Kanerva särkänniemi delfinarium

Delfinarier ger en felaktig bild av verkligheten

Delfinerna lever i fångenskap och delfinarier ger en felaktig bild av verkligheten, tycker Hanna Bärlund som jobbar för djurskyddsorganisationen Animalia.

Det finns inte direkt någon nytta för själva djuren som finns i de här delfinarierna. Det är bara för människors underhållning som de har uppfunnits, påpekar Hanna.

Det är inte de instängda delfinernas uppgift att bringa glädje till barnen. Hanna Bärlund tycker att det finns bättre sätt att väcka människors intresse för djur och natur.

Delfiner i Särkänniemi delfinarium
Delfiner i Särkänniemi delfinarium Bild: Yle/ Mika Kanerva särkänniemi delfinarium

Delfinerna fungerar som ambassadörer för andra djur

Delfinskötaren Petri Myllylä berättar om delfinernas liv i Särkänniemi Delfinarium i Tammerfors och om välgörenheten som idkas där. Han svarar också på Animalias hälsningar.

Delfinarier kritiseras ofta av djurskyddsorganisationer, men delfinerna trivs bra Tammerfors delfinarium, berättar Petri Myllylä som har jobbat som delfinskötare i över 20 år. Delfinskötarnas viktigaste uppgift är att få delfinerna att trivas så bra som möjligt.

Delfinerna fungerar som ambassadörer för andra djur. Människor som ser delfinerna blir intresserade av djur och natur, säger Petri. I Särkänniemi ordnas också uppträdanden för hörsel- och synskadade. Dessutom används delfinerna i rehabilitering av autistiska barn.

Delfin spelar korgboll
Delfin spelar korgboll Bild: Yle/ Mika Kanerva delfinarium

Se också: Stoppa delfin- och valfångst!
I filmen berättar Världsnaturfonden WWF:s Östersjöexpert Vanessa Klötzer vad WWF gör för delfiner och hur du kan hjälpa djuren.

Särkänniemi delfinarium
Särkänniemi delfinarium Bild: Yle/ Mika Kanerva särkänniemi delfinarium

Vetamix

 • Eino Leino var en mammas pojke, kvinnotjusare och poet

  Poeten Eino Leino gungade i gudarnas gunga.

  I Esplanadparken i Helsingfors står poeten Eino Leino staty i sin slängkappa. Hans dikter handlar ofta om hur vackert och kort livet är. Själv blev han 47 år. Hans födelsedag, den sjätte juli, firas i vårt land som Diktens och sommarens dag.

 • Allemansrätten - våra rättigheter och skyldigheter i naturen

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt.

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt. Den tillåter oss att röra oss fritt i naturen, plocka svamp och bär, tälta och meta. Allemansrätten berör i princip alla människor som bor eller vistas här. Vet du vilka dina rättigheter och skyldigheter är?

 • Ätbara blommor: vilda och odlade

  Artikel om vilda blommor som kan ätas.

  Ätbara eller ätliga blommor och växter finns det gott om i våra skogar, trädgårdar och på gårdarna. Här listar vi de flesta som kan odlas eller köpas av t ex grönsakshandlare eller som växer vilt i naturen. Följ recepten för goda rätter och god smaksättning.

Nyligen publicerat - Vetamix