Hoppa till huvudinnehåll

Indiska innovationer intresserar i Åbo

åa
Finsk-indiskt samarbete kan ge innovativa lösningar inom hälsovården. åa Bild: Yle/Andy Ödman åa

Åbo Akademi är på tisdag och onsdag värd för en finsk-indisk konferens inom hälsa och farmaci.

Tanken med konferensen "Health, Drug Development and Diagnostics" är att skapa kontakter och samarbetsmöjligheter inom forskning och utbildning mellan de finländska och indiska samarbetsparterna.

Strävan är att skapa samarbetsformer inom hälsa, läkemedelsutveckling och diagnostik. Efter konferensen har deltagarna möjlighet att delta i evenemanget Turku Biomaterial Days.

Evenemanget arrangeras av det nygrundade finsk-indiska forsknings- och utbildningskonsortiet Finnish-Indian Consortia for Research and Education (INDFICORE). INDFICORE-konsortiet består av 16 indiska teknologiinstitut och 12 finländska universitet.

- Det är fint att vi här i Åbo kan stå värdar för symposiet, säger Åbo Akademis vicerektor och professor i farmaci, Niklas Sandler, som är en av arrangörerna.

Sandler räknar med att symposiet främjar uppkomsten av nya, intressanta samarbetsformer och -nätverk inom hälsobranschen i Finland och Indien.

- Innovativa lösningar för framtiden behövs särskilt inom hälsovårdsbranschen. Även om verkligheten i jämförelse kan kännas väldigt olika i Indien och Finland tror jag att strävan efter förmånliga men högklassiga lösningar kan sammanföra de båda ländernas forskare, säger Kim Pettersson, professor i bioteknik vid Åbo universitet.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland