Hoppa till huvudinnehåll

Mamacitas är trötta på fördomar

Tjej som klämmer sönder en tomat på en vindruta på en bil.
Ifall någon utan barn parkerar på en familjeparkeringsplats kan det gå illa. Riktigt illa. Tjej som klämmer sönder en tomat på en vindruta på en bil. Bild: Cindy Ekman mamacitas

Unga mammor stöter på många fördomar och det tar Carola Ekman och hennes vänner fasta på i webbserien Mamacitas. Vi ställde mammorna mot era fördomar för att se om de stämmer.

Idén till Mamacitas fick Carola Ekman när hon såg tv-serien Mammor på svenska TV3. Hon samlade ihop sin mammagrupp (som hon motvilligt kallar den) och satte igång. Eftersom hennes syster Cindy Ekman är en van fotograf fick hon ta hand om det tekniska.

Carola berättar att man som ung mamma stöter på många fördomar, och det är de här fördomarna hon och resten av gruppen visar upp i serien. Tanken är att tittaren ska få se hur vardagen för en ung mamma skulle se ut ifall alla fördomar stämde.

Janica Santala, Cindy Ekman och Carola Ekman tar en selfie.
Janica Santala, Cindy Ekman och Carola Ekman tar en selfie. Vad är överdrivet och vad stämmer när det kommer till fördomar? Janica Santala, Cindy Ekman och Carola Ekman tar en selfie. Bild: YLE / Petter Sandelin cindy ekman

- Så får folk själva ta ställning till om de verkligen tror att det är så här, säger Carola.

Alla spelar egentligen sig själva, men en ganska överdriven version av den egna personen. Risken för missförstånd är förstås stor.

- Folk kommer säkert tro att vi är så där på riktigt, men det måste väl få vara så då, säger Janica Santala.

Fördomen om att komma i form

De flesta fördomarna kommer fram på bloggar och i sociala medier. Sällan vågar någon säga något ansikte mot ansikte.

En typisk fördom är att unga mammor alltid ska komma i form så snabbt som möjligt för att få tillbaka sin gamla kropp.

- Mammor vill säkert känna sig bekväma i sina kroppar, men jag tycker ändå att de flesta mammor nog prioriterar andra grejer just efter att man fått barn, säger Carola.

Att inte få gå ut själv

Den vanligaste fördomen som de stöter på känns ganska ... gammaldags. Nästan så en börjar fundera om vi verkligen lever på 2000-talet?

Genast jag visar mig ute utan min dotter tror folk att jag lämnat henne ensam hemma i vardagsrummet eller något.

- Genast jag visar mig ute utan min dotter tror folk att jag lämnat henne ensam hemma i vardagsrummet eller något. Det är som att folk skulle glömma bort att hon har en pappa, säger Carola.

Carola tycker det här är något unga föräldrar stöter på mycket och Janica håller med.

- Om jag träffat mina barnlösa kompisar och till exempel haft en bastukväll med dem får jag länge efteråt hör att ”hur kan du lämna ditt barn en hel kväll! Inte ska du vara ute med din kompisar, du har ett ansvar”.

- Det är som att man skulle vara tvungen att ge upp allt bara för att man får ett barn, säger Carola.

Carola har några bra svar på lager när folk frågar var hon lämnat babyn när hon är ensam ute.

- En gång sa jag att jag har mitt barn i bakluckan. Då blev den där personen ganska tyst.

Stämmer våra fördomar?

Vi samlade in några fördomar från er läsare och lyssnare för att se om de stämmer eller inte.

Unga mammor kastar grönsaker på en bil.
I det första avsnittet får vi se de unga mammornas vardag på parkeringsplatsen. För det är väl så här det går till? Unga mammor kastar grönsaker på en bil. Bild: Cindy Ekman mamcitas

Alla unga mammor har blivit gravida av misstag.

- Nog är det väl till viss del sant. Man kanske har pratat om att skaffa barn, men så blir man gravid i misstag och bestämmer sig för att behålla det, säger Janica.

Unga mammor har dålig koll på hur man tar hand om ett barn och tror det är lika enkelt som att ta hand om en katt.

- Nog vet man ju att man kommer att ha ansvar över något stort, men man kanske tänker att det går ut på att vara ute och gå med vagnen och sitta på kaféer med babyn och så. Men inte är det så enkelt, säger Janica.

Alla unga mammor bloggar.

- Vi bloggar ju, men det finns nog inte rum för så många mammabloggare att alla mammor skulle kunna blogga. Däremot tror jag många bloggar på låsta bloggar som bara är till för en själv och familjen. Bloggar är jättebra för att dokumentera barnets uppväxt.

Mamacitas har premiär klockan 20 på fredag (30.10). Du kan se på videon på Youtube eller på någon av bloggarna. Mammorna som medverkar heter Pauliina Fellman, Elisabeth Sundqvist, Sofia Nybäck, Carola Ekman och Janica Santala.

Här under kan du kolla in trailern.

Nyligen publicerat - X3M