Hoppa till huvudinnehåll

Miljövårdare kritiska mot vindkraftsplan

Vindkraft
Vindkraft Bild: Marnie Burkhart. Fancy. granskat,radio vega,vindkraft

Miljöhälsovårdsenheten i Lundo har lämnat in ett kritiskt utlåtande som gäller den planerade vindkraftsparken i Nordanå-Lövböle på Kimitoön.

Enheten sköter bland annat hälsoinspektion och veterinärvård för flera kommuner, bland andra Pargas och Kimitoön.

Endast miljöhälsovårdsenheten som anmärker på planerna

Egentliga Finlands Energi Ab har lämnat in bygglovsansökningar för 29 vindkraftverk till Kimitoöns kommun där vindkraftverken är placerade på området enligt delgeneralplanen för Nordanå-Lövböles vindkraftspark.

Kommunen har nu fått in alla de utlåtanden som man har begärt. Förutom miljöhälsovårdsenheten har också Närings-, trafik- och miljöcentralen, Digita och Egentliga Finlands räddningsverk lämnat in utlåtanden om bygglovsansökningarna. Av de tillfrågade instanserna är det endast miljöhälsovårdsenheten som har något att anmärka på bygglovsansökningarna.

Krav på ett två kilometer brett skyddsområde

Miljöhälsovårdsenheten säger i sitt utlåtande att kommunen borde följa social- och hälsovårdsministeriets linje att det ska finnas ett minst två kilometer brett skyddsområde mellan vindkraftverken och närmaste bostadshus.

Kimitoöns byggnadsinspektör Dan Rehnfors säger att det finns en gällande delgeneralplan för området som tillåter byggandet av vindkraft med ett avstånd till närmaste bostadshus som är kortare än två kilometer. Därför tror Rehnfors inte att det kritiska utlåtandet kommer att beaktas.

Anmärkningar ska lämnas in innan fredag nästa vecka

Egentliga Finlands Energi har ansökt om bygglov för vindkraft med navhöjd högst 142 meter och totalhöjd högst 205 meter.

Miljövårdsenheten skriver att man i Storbritannien har gått inför att ha en skyddszon som är 10 gånger vindkraftverkets navhöjd.

Det är möjligt att lämna in anmärkningar mot bygglovet fram till den 6 november nästa vecka klockan 14.

 • Barn på stranden i Ho Chi Min.

  Björn Ådahl: Ojämlik utveckling i mångsidigt Vietnam

  Vietnams minoriteter lever långt från turisternas solkust.

  Vietnams minoriteter lever långt från den idylliska solkust som turisterna känner till. Svenska Yles medarbetare Björn Ådahl skriver om landets spirande ekonomi och de utsatta minoriteterna.

 • Brygga renoveras.

  Glädje i Dalsbruk efter att industriområdet äntligen såldes

  Nu hoppas man att affären blåser nytt liv i orten.

  Beskedet att kommunen och lokala företag köper upp Valsverksholmen i Dalsbruk tas emot med glädje på orten. De ortsbor som Yle Åboland talat med hoppas nu att affären blåser nytt liv i Dalsbruk.

 • Kimi Räikkönen.

  Blåvitt kalaskval – Räikkönen i första startledet

  Ferrari spände musklerna i kvalet i Sotji.

  Ferrari spände musklerna i kvalet i Sotji och tog en dubbelseger. Kimi Räikkönen gjorde säsongens överlägset bästa kval, men en liten miss gjorde att han inte tog pole position.

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Nyligen publicerat - Åboland

 • Brygga renoveras.

  Glädje i Dalsbruk efter att industriområdet äntligen såldes

  Nu hoppas man att affären blåser nytt liv i orten.

  Beskedet att kommunen och lokala företag köper upp Valsverksholmen i Dalsbruk tas emot med glädje på orten. De ortsbor som Yle Åboland talat med hoppas nu att affären blåser nytt liv i Dalsbruk.

 • Polisbil.

  Polisen utreder dödsolycka i Nådendal

  Ung man föll i vattnet från klipporna vid Kopparberget.

  Polisen undersöker en dödsolycka som inträffade i Nådendal natten mot lördagen. En ung man föll i vattnet från klipporna vid Kopparberget invid stadens centrum.

 • Maria Nylund med studentmössa.

  Valborg i Åbo hyllar våren, vännerna och livet

  Brahe Djäknar firar 80 år.

  Plötsligt är det här. Ljuset! De vackra vita kvällarna är tillbaka och snart också den sköna majsolen. Och trots det kyliga vädret så finns det ett säkert vårtecken som infaller vid samma tidpunkt oberoende av temperatur – nämligen valborgssändningen från Vårdberget i Åbo!