Hoppa till huvudinnehåll

Nordiska rådets priser utdelade – Finland blev utan

Harpa i Reykjavik, Nordiska rådets session 2015
Nordiska rådets priser delades ut på Harpa i Reykjavík. Harpa i Reykjavik, Nordiska rådets session 2015 Bild: Johannes Jansson/norden.org reykjavik

Litteraturpriset gick till Norge, barn- och ungdomslitteraturpriset liksom musikpriset till Sverige, filmpriset till Island och miljöpriset till Färöarna – det blev slutresultatet i den nordiska landskampen när Nordiska rådet delade ut sina fem pris under en festlig galakväll i Reykjavík i kväll.

Dessvärre gick Finland prislös ur denna kamp - trots goda kandidater i alla kategorier.

Allmänt kan sägas att prisceremonin blev en rätt manlig historia - samtliga pristagare är nämligen män (förutom den isländska filmproducenten Agnes Johansen). Duktiga män förvisso.

Den svenska musikpristagaren Svante Henryson höll dock ett brandtal till alla unga musikerkillar där han hoppades att de orkar vara lika mycket närvarande fäder som skapande musiker.

Dramatikern, lyrikern och prosaisten Jon Fosse var märkbart rörd och glad över Nordiska rådets litteraturpris och för att bli prisad för sin prosa - i sitt tacktal sade Jon Fosse också att han hädanefter kommer att koncentrera sig på att skriva prosa och därmed lägger han dramatiken åt sidan.

Jakob Wegelius tackade för sin del för det konkreta nordiska samarbetet som resulterat i hans författarskap: hans mamma är nämligen svenska och hans pappa finsk, så utan dem skulle det inte ha blivit något av vare sig honom eller hans författarskap, berättade Wegelius i sitt tacktal på prisgalan i Reykjavík.

Den norske författaren och dramatikern Jon Fosse hörde till storfavoriterna inför utdelningen av Nordiska rådets litteraturpris – inte minst eftersom Fosse varit nominerad till priset en gång tidigare (år 2001), men den gången gick priset till Fosses landsman Jan Kjærstad.

Jon Fosse, Nordiska rådets litteraturpris 2015
Jon Fosse på prisgalan i Reykjavík. Jon Fosse, Nordiska rådets litteraturpris 2015 Bild: Magnus Froderberg/norden.org nordiska rådets litteraturpris 2015

Men i år gick det vägen, och Jon Fosse prisas för sitt verk Trilogien, en samling som består av tre verk tätt bundna till varandra via huvudpersonerna Asle och Alida.

Prismotiveringen lyder:

"Årets prisvinnare är ett sällsynt gott exempel på hur formmässigt nyskapande kan gå hand i hand med ett innehåll som förmår beröra tvärs över tid och plats. I en prosaberättelse med klart poetiska kvaliteter och med en medveten och lekfull inställning till historien berättas en kärlekshistoria som spänner över alla och inga tider. Författaren har som få andra förmågan att utmejsla sin helt egna litterära form. Klangbotten från Bibeln och kristen visionsdiktning förenas med spänningsskapande element och poetiska bilder på ett sätt som öppnar berättelsen om två människor, som älskar varandra, gentemot världen och historien."

Trilogien utkommer på svenska i vår.

Läs mer om Jon Fosses verk liksom samtliga kandidater till litteraturpriset i en artikel på Svenska Yles kulturwebb.

Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris tillfaller den svenska författaren Jakob Wegelius för Mördarens apa, en tegelstensroman för barn i slukaråldern. En svindlande story som är en sjömanshistoria, en deckare och en äventyrsberättelse i ett paket.

Ifjol renderade Mördarens apa Jakob Wegelius det svenska Augustpriset i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Enligt prismotiveringen gjuter Jakob Wegelius nytt liv i den klassiska äventyrsberättelsen med romanen Mördarens apa:

"Tillsammans med gorillan Sally Jones får läsaren uppleva Lissabons ruffiga hamnkvarter, följa med på hisnande resor över världshaven och vistas i Maharadjan av Bhapurs överdådiga hov – allt i hennes försök att rentvå bästa vännen, sjömannen Henry Koskela. Driven av pur berättarglädje och en fin känsla för personskildring levandegör författaren ett stycke tidig 1900-talshistoria, inte minst via en fascination för tidens alla tekniska nymodigheter. Boken som helhetsupplevelse fullbordas av de detaljrika porträtten och vinjetterna samt kartorna där vi kan följa Sally Jones äventyr."

Mördarens apa är en fristående fortsättning på den tecknade romanen Legenden om Sally Jones.

Nordiska rådets filmpris tillfaller den isländske regissören och manusförfattaren Dagur Kári samt producenterna Baltasar Kormákur och Agnes Johansen för Fúsi med motiveringen:

"En raffinerat enkel och visuellt uppfinningsrik berättelse om att bevara sin godhet och oskuld i en till synes ointaglig värld. Dagur Káris konstnärliga erövring av ett manligt ”virgin mountain” är en djupt gripande och fängslande film som tecknar ett värdigt porträtt av sin jätte-hjälte, liksom träffsäkra skildringar av kvinnorna som omger honom."

Läs mer om samtliga kandidater till Nordiska rådets filmpris på Svenska Yles kulturwebb.

Nordiska rådets musikpris går till den svenska basisten och kompositören Svante Henryson, som är verksam inom jazz, hårdrock och klassisk musik.

Tolv år gammal började Henryson spela elbas i ett rockband. Efter studier i kontrabas och komposition blev han medlem i Oslo Filharmoniska Orkester. På 1980- och 90-talet turnerade Henryson med Yngwie Malmsteen, och han har också turnerat med musiker som Elvis Costello och Anne Sofie von Otter.

Prismotiveringen lyder:

"Den svenske cellisten, basisten och kompositören Svante Henryson har på sin spännande musikerbana uppnått en enastående kreativitet och virtuositet på sina olika scener. Från starten som ung kontrabasist och medlem i Oslofilharmonin, senare som elbasist i Yngwie Malmstens hårdrocksband till det egenhändiga utforskandet av den klassiska violoncellen, har han tagit ytterligare steg i karriären. Idag är han lika verksam både som kompositör och som musiker, med allt från tonsättningar i den nordnorska samekulturen till solosonater för violin. Svante Henryson är med sina tre instrument en eftertraktad partner till vår tids främsta både på jazzestraden och den klassiska scenen."

Nordiska rådets miljöpris ges till Kraftbolaget SEV, som är den största leverantören av energi på Färöarna. Genom att kombinera vind- och vattenkraft ser SEV till att 51 procent av den färöiska energin är hållbar. SEV har de senaste åren gjort stora framsteg inom grön energiproduktion och arbetar utifrån målet att leverera 100 procent hållbar energi från vind och vatten före 2030.

Mer från programmet

Läs också