Hoppa till huvudinnehåll

Ny cykelbana vid Brändö bro får farthinder

röd cykelväg i helsingfors
En lösning för att klarare skilja cykelvägarna från bilvägar och trottoarer är att måla dem röda. röd cykelväg i helsingfors Bild: Yle cykelväg

De tusentals cyklisterna på Brändö bro ska få en ny cykelled österut. Den kommer att ha fartbegränsning för att beakta fotgängarna kring metrostationen.

En vanlig sommardag cyklar i medeltal 4 200 personer över Brändö bro. Under toppdagar är antalet uppe i 7 400. De här cyklisterna vill staden nu tjäna bättre genom att bygga en cykelbana från Brändö bro till Hertonäs.

Den nya cykelleden ska vara i samma stil som Banan i centrala Helsingfors. Som Yle Huvudstadsregionen tidigare berättat ska Helsingfors få 130 kilometer cykelleder av samma typ som Banan de kommande tio åren.

Fartbegränsning kring metrostationen

Cykelbanan får många olika lösningar för att göra trafiken tryggare för både cyklisterna som använder den och de bilister och fotgängare som rör sig i närheten av den.

En del av cykelbanan målas röd, och en stor del av den nya cykelbanan får enkelriktade lösningar. Det här ska minska på konfliktsituationerna med bland annat fotgängare, som det finns mycket av kring Brändö metrostation.

Den stora mängden fotgängare beaktas också genom att en del av cykelvägen får farthinder och fartbegränsning på 30 kilometer i timmen. Också biltrafikens fartbegränsningar sänks på flera ställen.

Kostar över två miljoner

Cykelbanan ska i västra ändan löpa norr om Österleden och vid Hertonäs industriområde löpa söder om Österleden. I väst kopplas den nya cykelbanan till den nybyggda stadsdelskärnan i Fiskehamnen i takt med att bostadsområdet där byggs. Hur cykelbanan fortsätter i öst klarnar inom de närmaste åren.

Gatuarbetet med den nya cykelbanan beräknas kosta 1,4 miljoner. Dessutom beräknas brokonstruktionerna kosta 700 000 euro.

Stadsplaneringsnämnden fattade beslut om cykelbanan i dag. Det finns inte ännu någon tidtabell för när den börjar byggas, men den finns med i Helsingfors stads investeringsplan.

 • USA planerar nya sanktioner mot Ryssland

  Osannolikt att presidenten lägger in sitt veto.

  USA planerar nya sanktioner mot Ryssland, Iran och Nordkorea. Trots invändningar från både ryssarna och president Trump röstade representanthuset på tisdag med överväldigande majoritet för sanktionspaketet.

 • Per Gessle var kommunalt anställd trubadur och väckte folk ur koma

  Per Gessles är den enda som haft tre karriärer samtidigt.

  Han är en musiknarkoman. Han har levt och andats musik sedan han var barn. Per Gessle är dessutom den enda artisten som har klarat av att hålla tre olika karriärer på gång samtidigt och han har lyckats med dem alla. I synnerhet om man ser på skivförsäljningen. Han startade med Gyllene Tider och då de gör sina comeback konserter så fyller de stora stadionarenor i bästa Springsteen stil.

 • Betydligt färre brott i Borgå

  Antalet brott har minskat drastiskt i Borgå.

  Antalet brott har minskat drastiskt i Borgå under årets första månader, jämfört med samma tidpunkt i fjol. Det här visar färsk statistik från polisen.

Läs också

 • Eivor Andersson: Om man inte vågar står man still

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval.

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval. Hon har varit vd i många stora svenska företag, som TUI, Ving och Coop. I sitt sommarprat berättar hon om ledarskap, företagskultur och hur det kan blåsa på toppen.

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen