Hoppa till huvudinnehåll

Ny klinik hjälper borreliadrabbade i Österbotten

Eva-Lisa Rosendahl
Eva-Lisa Rosendahl Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik eva-lisa rosendahl

Eva-Lisa Rosendahl i Rangsby i Närpes fick värk i lederna och kunde knappt hålla i besticken på midsommarlunchen för fem år sedan.

Två veckor tidigare hade hon hittat en stor fästing som bitit sig fast i naveln. Hon hade drabbats av den fästingburna sjukdomen borrelios.

Rangsby är en av de byar i Närpes där det finns mycket fästingar och Eva Lisa Rosendahl är inte den enda i byn som har drabbats av borrelios.

- Vi har jättemycket fästingar här och jag tror jag fick fästingen från katten, som brukar sova med mig, säger Eva-Lisa Rosendahl.

Gömde sig i naveln

Eva-Lisa Rosendahl hade haft fästingen i två veckor innan hon upptäckte den. Den hade bitit sig fast i naveln där hon inte märkte den förrän den var riktigt stor.

Hon ringde till hälsocentralen men där tyckte de inte att det fanns orsak att komma in och bli undersökt. Det gick bra i två veckor, men sedan kom midsommaren.

- På midsommarafton när vi skulle sätta oss ner och äta kunde jag knappt hålla i kniven och gaffeln. Jag hade sådan värk i lederna.

Eva-Lisa Rosendahl misstänker ett samband mellan de smärtor hon känner av i lederna i dag och borreliosen för fem år sedan.

- Helt frisk tror jag inte att jag är än. Jag har fortfarande värk i lederna, till och från.

Ökad allmän oro

I Österbotten vill man nu svara mot en allt större oro för fästingburna sjukdomar, genom att inrätta en borreliaklinik på läkarstationerna Promedi i Vasa och Sydmedi Närpes.

Den här årstiden brukar det vara vanligt att folk börjar höra av sig med misstänkta fästingrelaterade symptom.

Jessica Strand, ansvarig bioanalytiker på Sydmedi har också lagt märke till en ökad allmän oro för fästingburna sjukdomar.

Läkare Stina Lähteenmäki och bioanalytiker Jessica Strand
Stina Lähteenmäki och Jessica Strand. Läkare Stina Lähteenmäki och bioanalytiker Jessica Strand Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik jessica strand

- Taigafästingarna har ökat och oron har blivit större, säger Strand.

- Här i Närpesnejden och i Kaskö, Eskilsö, finns en hel del fästingar. Då är det bra att möjligheten att ta prover finns nära, säger företagsläkare Stina Lähteenmäki, som också är ansvarig läkare för borreliakliniken på Sydmedi.

Mot slutet av nästa vecka kommer borreliakliniken vid både Sydmedi i Närpes och Promedi i Vasa att kunna ta emot borreliapatienter. Först ska hela personalen utbildas.

Läkarstationerna Sydmedi och Pro medi samarbetar med åländska borreliaforskare inom Bimelix och borreliakliniken Medimar.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten