Hoppa till huvudinnehåll

“På 10 minuter så lagar du en linssoppa”

I en mataffär i Esbo trängs korvarna och köttprodukterna i köttdisken. Men kommer det bli en förändring där i och med WHO:s rapport? Kommer man sluta äta kött?

Kanske inte, enligt konsumenterna som Yle Nyheter pratat med. De har tänkt hålla fast vid sina matvanor, eftersom de inte äter mycket kött.

Grankullabon Birgitta Karppinen äter till exempel hellre annat än rött kött.

- För dem som äter mycket kött är det bra att se över sina matvanor men i mitt fall så tror jag att det är bra med det jag har, säger Karppinen.

Tiina Mäkinen från Esbo har missat nyheten och är överraskad.

- Vi äter kött tre gånger per vecka, oftast malet kött. Fisk och kyckling äter vi två gånger i veckan, säger Mäkinen.

Andra tycker det inte är en nyhet att stora mängder rött kött är illa för hälsan.

- Nu borde ju alla ren veta att man inte borde äta så ofta. Man kan äta grönsaker i stället, det finns hur mycket ljuvliga som helst.

Vänj dig av med korven

Louise Mérus har varit intresserad av hälsa och kost en lång tid. Hon är utbildad kock och studerar nu till kostrådgivare.

Hon framhåller att det inte är någon orsak att ha panik efter WHO:s rapport, men att det finns skäl att tänka över sina matvanor.

Och speciellt korv.

- På alla barnkalas serveras korv. Barn ska inte äta så mycket korv då den innehåller nitriter.

I stället för kött kan man äta bönor. Eller minska köttmängden genom att fylla ut tallriken med grönsaker och spannmålsprodukter.

Läs också