Hoppa till huvudinnehåll

Peter Sandström har 47 000 skäl att åka till Island

Peter Sandströms roman "Transparente blanche" är en av kandidaterna till Nordiska rådets litteraturpris 2015. Bild: YLE/Nina Bergman peter sandström

I dag tisdag delas Nordiska rådets litteraturpris 2015 ut i Reykjavik i samband med Nordiska rådets session. En av de nominerade till priset är Åboförfattaren Peter Sandström.

- Det känns väldigt hedrande att vara nominerad och det här är ett jättefint steg framåt för min del. Det känns också förstås bra inför mitt fortsatta arbete, att man helt enkelt gör saker som går åt rätt håll.

Transparente Blanche (2014) heter Peter Sandströms roman som har nominerats till Nordiska Rådet litteraturpris 2015. Sandström har tidigare belönats av Svenska litteratursällskapet år 2002 för Syster måne, 2009 för Gigant och 2015 för Transparente blanche.

Förra året fick finländaren Kjell Westö Nordiska rådets litteraturpris för romanen Hägring 38. Ett faktum som enligt Sandström förmodligen lär påverka årets jury, då man knappast ger Finland priset två år i rad.

- Det var mycket välförtjänt att Kjell Westö fick priset, men för min egen del tror jag inte att jag har speciellt stora möjligheter att vinna priset. Det är ändå väldigt kul att vara nominerad. Det här har också gett mig mer synlighet, så det är verkligen en fin sak i sig.

"Skulle jag vinna skulle jag ha arbetsro för flera år framåt"

Nordiska rådets litteraturpris inrättades år 1962 och tilldelas ett skönlitterärt verk som skrivits på ett av de nordiska ländernas språk, och det ska uppfylla höga litterära och konstnärliga krav.

Verket kan vara en roman, ett drama, en dikt-, novell- eller essäsamling eller annat verk. Prissumman är cirka 47 000 euro.

- Det är ju en massa pengar och skulle jag råka vinna skulle jag ha arbetsro för flera år framåt.

Sandström kommer själv vara att vara på plats vid prisutdelningen i Reykjavik och han ser fram emot att träffa författare från övriga nordiska länder.

- Det känns alltid bra att träffa nordiska kollegor. De nordiska sammanhangen blir allt viktigare och vi ska slå vakt om dem.

Förutom tisdagens evenemang på Island, hur ser din närmaste författarframtid ut?

- För närvarande håller jag på och finslipar ett manuskript som förhoppningsvis kommer ut nästa höst. Då blir det en ny bok.

Kan du avslöja lite mer om det?

- Nej, det är lite vidskepligt det här. Man ska inte prata om projekt innan de är i tryck, säger Sandström lite hemlighetsfullt innan han inleder resan mot Reykjavik.

Nordiska rådets litteraturpris 2015 kandidater
Kandidaterna till Nordiska rådets litteraturpris 2015. Nordiska rådets litteraturpris 2015 kandidater Bild: Nordiska rådet nordiska rådets litteraturpris 2015

Peter Sandströms roman Transparente blanche är en av kandidaterna till Nordiska rådets litteraturpris 2015. Läs mer om kandidaterna på webbplatsen norden.org.

Nedan ett utdrag ur Mi Wegelius recension av romanen Transparente blanche.

"Peter Sandströms förmåga att fånga osäker ungdomlig förälskelse, likväl som porträtten av romanens mor och far, är tecknade med fina känselspröt och på ett högst personligt sätt. Till exempel beskrivningen av mors åldrande ansikte, ett anlete som hade tagit emot livet och låtit allt sjunka in som en stilla kontemplation, blir till en mjuk hyllning av ett kvinnoliv. Vemod och humor finns också med i porträttet av fadern, som trots att han inte var praktiskt skicklig ändå var en karl som njöt av sitt arbete eftersom han inte var för stolt för att bejaka sin okunskap."

Här hittar du hela recensionen.

Fotnot: Galan börjar klockan 21:30 finsk tid och bjuder på musik, ståuppkomedi och dans

Läs också