Hoppa till huvudinnehåll

Tom Robinson har fortfarande attityd

Tom Robinson
Tom Robinson Tom Robinson Bild: tomrobinson.com tom robinson

Vid 65 års ålder gör Tom Robinson comeback. Det är snart 40 år sedan genombrottet och nästan 20 år sedan förra plattan. Men han har inte rostat.

Året var 1977 när Tom Robinson Band gav ut debutsingeln och sedermera rockklassikern 2-4-6-8 Motorway. Den kommer fortfarande ofta med på diverse rocksamlingsplattor.

Fakta om skivan:

Artist: Tom Robinson
Titel: Only The Now
Utgiven 16.10.2015
Vitsord: 4/5

TRB hann ännu ge ut den uppkäftiga men ändå melodiska punkhitten Up Against The Wall samt den ikoniska Glad To Be Gay innan de splittrades år 1979. Glad To Be Gay blev något av de homosexuellas nationalsång i Storbritannien.

Topp-10-hit

Efter TRB satsade Tom Robinson på en solokarriär och fick en topp-10-hit med War Baby år 1983. Den handlade långt om det då ännu delade Tyskland.

Men trots att Robinson fortsatte ge ut musik försvann han helt från hitlistorna under 80-talets senare hälft. Och sedan blev det också allt glesare mellan plattorna.

En orsak till det var att Tom Robinson blev erbjuden att göra egna radioprogram för BBC, något han gör ännu idag. Robinsons musikprogram är populära och har även prisbelönats.

Tom Robinson, skivomslag
Tom Robinson, skivomslag Bild: YLE / Dan Eskil Jansson tom robinson

Men vid 65 års ålder gör nu alltså Tom Robinson en efterlängtad comeback som musikartist.

Nyutkomna albumet Only The Now börjar varmt välkomnande till Tom Robinsons musikaliska värld med den snygga Home In The Morning. Man känner genast igen hans kännspaka övertygande stämma och hans melodiskt musikaliska stil.

Det bryts ändå i det råare andra spåret Merciful God som visar att Robinsons punkrötter fortfarande lever och mår bra.

Låtarna på skivan smälter sedan in i varann på ett förvånansvärt smidigt vis vilket gör att Only The Now nästan känns som ett tema-album sina blygsamma 35 minuter till trots.

Å andra sidan gör den förhållandevis korta längden att skivan känns mer som ett uppfriskande abrupt uppvaknande än en långt utdragen process med en massa fluff mellan höjdpunkterna. Nu är det guld (nästan) hela vägen.

Ett par av dessa höjdpunkter är singlarna The Mighty Sword Of Justice och den smärtsamt vackra Don't Jump Don't Fall som släpptes redan i somras som ett delikat litet smakprov. Andra favoriter är Holy Smoke och Risky Business.

Den enda som litet sticker ut ur helheten är Beatles-covern In My Life. Den är i och för sig helt snyggt utförd, men sitter inte riktigt med de andra låtarna och borde kanske hellre ha getts ut som B-sidan på en singel. I den mån sådana längre existerar.

Textrader som "There's one law for the rich and another one for the poor" och "No more risky business, sue me suckers, I don't care no more" visar att Tom Robinson må ha uppnått pensionsålder, men att hans attityd inte har rostat för det.

Intressanta gäster

Det finns en hel del intressanta gäster på Only The Now, bl.a. Billy Bragg, punklegenden TV Smith, folkartisten Martin Carthy, brittisk-indiske musikern Nitin Sawhney, sångerskan och musikern Nadine Shah samt skådespelarna Colin Firth och Sir Ian McKellen.

Ian McKellen gör ett trovärdigt jobb i rollen som Gud i låten Holy Smoke.

Only The Now är en riktigt snygg comeback och en utomordentlig skiva som förtjänar en betydligt större publik än den kommer att få.

Tom Robinson, autograf
Tom Robinson har signerat nya skivan. Tom Robinson, autograf Bild: YLE / Dan Eskil Jansson tom robinson

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje