Hoppa till huvudinnehåll

ÅA funderar på stipendieprogram för utländska studerande

Bild från Arken vid Åbo Akademi.
Bild från Arken vid Åbo Akademi. Bild: Yle/Andy Ödman Åbo Akademi,åbo akademi arken

Åbo Akademi funderar på ett stipendieprogram för utländska studerande, så att de skulle ha råd att studera vid Akademin. Men enligt rektor Mikko Hupa finns det ännu mycket osäkert kring hela reformen.

Regeringen vill införa en läsårsavgift på minst 1 500 euro för studerande utanför EU och EES-området. Avgiften har kritiserats för att många utländska studerande inte längre skulle ha råd att studera i Finland.

Mikko Hupa
Rektor Mikko Hupa. Mikko Hupa Bild: Yle/Lotta Sundström mikko hupa

Vid Åbo Akademi har en arbetsgrupp undersökt följderna av reformen, och den föreslår att ÅA går igenom vilka internationella program man vill behålla. Alla program är inte tillräckligt starka för att fortsätta i den nuvarande formen.

- Som vi har förstått det, kommer staten att ge oss understöd för utländska studerande så länge de ryms in i våra kvoter. I så fall kunde vi ha ett stipendieprogram för de studerandena.

Just nu finns det utrymme till exempel i ÅA:s kvoter för kemiteknik och för informationsteknik.

- Men samtidigt säger regeringen att man kommer att ha en ny fördelningsnyckel, så det är inte alls säkert att vi faktiskt får pengar från staten för det här, säger Hupa. Det är mycket osäkerhet i luften.

Läs också