Hoppa till huvudinnehåll

Det brådskar med nya moskéer i Finland

Det är trångt i moskén i Helsingfors
Det är trångt i moskén i Helsingfors. Det är trångt i moskén i Helsingfors Bild: yle moské

Behovet av nya moskéer i Finland är brådskande, säger islamforskaren, universitetslektorn Susanne Dahlgren vid Tammerfors universitet.

Susanne Dahlgren har forskat särskilt kring kvinnor och islam. Bild: Yle dahlgren,Helsingfors universitet

- I Finland vill man inte ha fenomenet att folk ber på gatorna och det har redan hänt under muslimska högtider. Det är bättre att de har moskéer att be i, säger hon.

Det finns för tillfället omkring 80 bönerum för de cirka 65 000 muslimerna i Finland. I huvudstadsområdet är bönerummens eller de små moskéernas antal cirka 30.

I Helsingfors bereder staden tomtfrågan för en ny stormoské och när det beslutet är fattat väntas bygget komma igång.

- Moskéer bidrar inte till radikalisering, bedömer Dahlgren vidare. Tvärtom ger de en välkomnande signal.

Det är redan trångt

Ledarna i de muslimska samfunden säger att bönerummen är överfulla vid stora högtider och trångare blir det i och med att fler muslimer kommer till Finland.

- Alla flyktingar från Somalia eller Irak är ändå inte aktiva i sin tro och besöker inte moskén en gång i veckan, det är bra att minnas, betonar Dahlgren.

Hur viktig är frågan om vem som finansierar moskén? Kan finansiären ställa krav på bygget och verksamheten?

- Visst. Saudiarabien är ett av de länder som vill finansiera moskébyggen i Europa och de sprider gärna sin egen form av islam och den skulle vi helst inte ha i Finland.

Finns det en risk för det här?

- Nej, man måste ha en koll på att de inte skickar sina egna böcker eller imamer hit. Det går nog att kontrollera, bedömer Dahlgren.

"Bäst att finska muslimer deltar i kostnaderna"

Det bästa alternativet gällande finansiering av moskéer är att de som använder, betalar.

Här instämmer tatarernas ledare, styrelseordförande för samfundet, Atik Ali.

- En sådan finansiering underlättar integreringen av nya muslimer, bland annat, säger han.

Shiasamfundets imam i Finland, Abbas Bahampour, instämmer att finansieringen är en knepig fråga.

- Om pengarna för moskébygget kommer från Saudiarabien eller Qatar, från hårda linjens muslimer så kan det innebära problem, och dem vill vi inte ha till Finland, säger han. Enligt vissa uppgifter skulle den nya stormoskén i Helsingfors finansieras via Bahrain.

Motsättningarna mellan shior och sunnir är ganska stora på många håll i världen. Därför har de religiösa ledarna i Finland arbetat med förebyggande arbete för att konfrontationerna inte ska spridas i Finland.

Yle Nyheter intervjuade nyligen ett äkta par där ena parten var sunni, andra shia. Tidigare fanns inga motsättningar, nu används konflikten som slagträ.