Hoppa till huvudinnehåll

Finländarna har aldrig mått bättre

Bild: Yle simbassäng

Finländarna har aldrig varit så välmående som nu. Tobaksrökningen har minskat, vi äter bättre mat och vi motionerar mera.

Då människans materiella behov är mättade blir livskvalitet allt viktigare och då börjar hälsa och välmående intressera allt mer. Det tror åtminstone professor Pekka Puska, tidigare generaldirektör på Institutet för hälsa och välfärd (THL). Han tycker att finländarna borde vara stolta över de framsteg som gjorts på det här området.

Finländarna har lagt till tio friska år till livet.― Pekka Puska

– Bland personer i arbetsför ålder har andelen som årligen dör av hjärtproblem minskat med 80 procent. Det samma gäller lungcancer bland män. Finländarna har lagt till tio friska år till livet, säger han.

Åren ute i arbetslivet har blivit fler och gamla människor är piggare. Det har vi rätt hälsokunskap att tacka för, säger Puska.

– Jag skulle säga att det här är en enorm prestation, det är synd att det mest rapporteras om negativa nyheter vad gäller hälsoläget.

Fetmans tur

Förhållningssättet till tobak har enligt Puska varit av stor betydelse i den sociala förändringen.

– För 30 år sedan rökte man överallt. I dag är det en naturlig sak att det är rökfritt. Hur vi lever beror på vår omgivning.

Finländarnas val av livsmedel har också gått i en hälsosammare riktning. Saltet har minskat och fetter bytts ut. Nu är det enligt Puska tid att istället för att betona orosmomenten stöda och heja på de förbättringar som redan är i gång.

– Flera av THL:s uppföljningsundersökningar visar att finländarnas viktuppgång har avstannat och nu väntar vi på att den ska börja gå neråt.