Hoppa till huvudinnehåll

Finlandssvensk kortfilm vann pris

Kvinnas ansikte i backspegeln på en bil.
Kortfilmen Om vägar handlar om en avgörande sekund i livet, och vad som händer om man då väljer fel. Kvinnas ansikte i backspegeln på en bil. Bild: Pressbild kortfilmen om vägar

Finlandssvenska regissören Karin Pennanens film var bäst på den italienska kortfilmsfestivalen Reggio Film Festival. Filmen kom till efter manustävlingen för kortfilm som också Svenska Yle varit med och arrangerat.

Kortfilmen Om vägar handlar om vad som händer om man handlar fel i en avgörande sekund i sitt liv, och vilka konsekvenserna är av att inte leva upp till sina egna förväntningar i den stunden.

Bild på regissören Karin Pennanen
Regissören Karin Pennanen. Foto: Juho Suomalainen. Bild på regissören Karin Pennanen Bild: Juha Suomalainen / Pressbild filmregissörer,Finska regissörer,karin pennanen

Avslöjar inte för mycket

Pennanen är glad över filmens framgång. Hon anmälde filmen eftersom temat för festivalen, väntan, passade så bra. Skuld och ansvar är teman i kortfilmen, vars manus är ett resultat av manustävlingen Finlandssvensk kortfilm 2015.

- Om vägar handlar om slumpen, om hur litet saker hänger på i livet. Jag vill inte avslöja vad som händer i filmen, men jag valde ett tema som var aktuellt och som tyvärr har fortsatt att vara det de senaste två åren. Jag ville beskriva hur livet plötsligt tar en radikal sväng.

Psykologisk thriller

Om vägar

Juryns motivering:"För ett gediget berättande som utlöser känslan av att vänta på en symbolisk resa fylld med skräck och skuld"

Manus och regi: Karin Pennanen
I rollerna: Silva Lillrank, Ingrid Söderblom, Maria Salomaa, Liisa Halonen, Vera Forsman
Foto: Jan Nyman
Klipp: Tuomo Leino
Musik: Tuomas Skopa
Ljuddesign: Risto Iissalo
Produktion & producent: Mats Långbacka, Långfilm Productions


Som regissör är Karin Pennanen intresserad av att experimentera med olika stilar och genre. Hon säger att hon inte har slagit fast någon stil som skulle vara hennes egen. Om vägar är ganska realistisk, fast Pennanen är fascinerad av element av övernaturlighet och magisk realism som bryter ner det realistiska.

- Jag strävade efter att skapa en tryckande stämning som växer under filmen.

Om vägar har en tydlig huvudroll som spelas av Silva Lillrank.

- Hon passar jättebra i rollen. För tittaren blir det en överraskning att en sådan person agerar så i filmen. Hon tror sig känna sig själv men tvingas hitta nya sidor av sig själv. Silva var rolig att jobba med, hon är en fantastisk skådespelare, säger Karin Pennanen.

Festivalerna viktiga för kortfilmen

För kortfilmen är festivalerna det huvudsakliga forumet, förklarar Pennanen.

- Vissa idéer lämpar sig helt enkelt för kortfilmer, det är helt sin egen konstart. Om vägar är inte en typisk kortfilm eftersom den utspelar sig under en längre tid, vilket är ganska unikt. Oftast är kortfilmen en scen och i en tid.

Om vägar kommer att visas i Yle Fem 29.12. kl 19.45.

Ett övergångsställe intill ett skogsbryn.
Ett övergångsställe intill ett skogsbryn. Bild: Pressbild kortfilm om vägar

>
  • Manuskriptet till Om vägar är ett resultat av manustävlingen Finlandssvensk kortfilm 2015. Tävlingen arrangerades och finansierades av Finlands filmstiftelse, Svenska Yle och Svenska kulturfonden.
  • Karin Pennanen jobbar med dokumentär och fiktion, och har tidigare vunnit pris för sitt arbete – år 2013 belönades hon med titeln bästa regissör för sin film ”Metamorphosis of the Rorbu” på Russian Anthropological Film Festival i Jekaterinburg i Ryssland.

Artikeln har uppdaterats med intervju med Karin Pennanen.