Hoppa till huvudinnehåll

London-lärdomar skall ge Rio-representation

Bågskytten Antti Tekoniemi blev några skott ifrån en plats vid OS i London år 2012. Förstärkt av lärdomarna från förra gången är siktet nu inställt på att ta revansch och återinföra Finland på allvar på den internationella bågskyttearenan i Rio de Janeiro.

Finland blev för första gången i modern tid utan representation i bågskytte vid de olympiska spelen i London sommaren 2012. En som kom väldigt nära en plats den gången var den 33-årige Teuva-sonen Tekoniemi.

– Det var egentligen så nära det går att komma. Jag blev en matchseger från en OS. Jag förlorade den avgörande matchen med 4-6 och de två sista omgångarna förlorade jag med en poängs marginal. Prestationen var bra, jag är fortfarande nöjd med det, men det räckte inte för en OS-plats den gången, berättar Tekoniemi.

Tekoniemi minns också tomhetskänslan som infann sig efter att nästan fyra års hårt och målmedvetet arbete inte gav önskat resultat.

– Jag måste medge att det var väldigt tungt den omedelbara tiden efter den sista kvaltävlingen inför London. Jag tävlade vidare under slutet av sommaren, men lade helt av med träningen. Det tog nästan ett halvt år innan jag fann motivationen igen och hela det följande året från sommaren 2012 tog jag mer lättsamt på sporten, säger Tekoniemi.

Två chanser, flera platser

När Yle Sporten träffade Tekoniemi var det på ett av hans många pass vid träningshallen på Vasklot i Vasa, där han själv och klubben Diana-57 håller hus.

Antti Tekoniemi slipar på små detaljer i tekniken.
Tekoniemi slipar på tekniken på Vasklot. Antti Tekoniemi slipar på små detaljer i tekniken. Bild: YLE/AnttiKoivukangas klicker

Tekoniemis första chans att vika sig en plats vid OS i Rio de Janeiro gav inte önskat resultat. Efter sommarens VM i Köpenhamn har han ännu goda chanser att lyckas.

– Det handlar om två tävlingar. I Nottingham i maj avgörs EM och där står tre platser på spel. I juni i Turkiet finns ännu fyra individuella och fyra lagplatser kvar vid den sista deltävlingen i världscupen, berättar Tekoniemi.

Ända sen besvikelsen med kvalmissen inför London har Tekoniemi siktat på OS i Rio de Janeiro. Han har slipat på de tekniska detaljer som krävt uppmärksamhet och även arbetat mycket på att bli mentalt starkare när det är skarpt läge.

Ett led i förberedelserna var också att delta vid för-OS.

– Det var bra att besöka Rio och se orten och tävlingsplatsen. ”Sambodromo” är onekligen en intressant plats att skjuta på, det är sambakarnevalens huvudarena. Vindförhållandena är utmanande, men det var en bra plats att skjuta på. Nu vet jag vad som väntar vid OS, säger Tekoniemi utan att blinka.

"Att prestera på sin högsta nivå då det gäller"

Just den mentala biten har Tekoniemi fokuserat mycket på. Att vara redo när han måste prestera. Hans världsranking efter säsongen var 56:e, när 64 skyttar får delta vid OS.

– Visst är det en grym press mentalt. Alla som ställer upp i kvalen kan bevisligen skjuta, jag vet också själv att min högsta nivå räcker till för att nå OS. Kvaltävlingarna mäter främst vem som är mentalt stark nog att fixa platsen.

Tekoniemi började med bågskyttet när han var tio år gammal och uppskattar att han under de senaste tio åren avfyrat kring 300 000 skott i jakten på den stora drömmen. Jämfört med idrottare i större länder är de materiella förutsättningarna annorlunda för Tekoniemi, som har ett civilt jobb som försäljningschef vid sidan av idrottssatsningen.

Antti Tekoniemi har skjutit 300 000 skott på 10 år.
Tekoniemi har skjutit 300 000 skott på tio år. Antti Tekoniemi har skjutit 300 000 skott på 10 år. Bild: YLE/AnttiKoivukangas tekoniemi

"Varje idrottares dröm"

OS har varit det stora målet under stora delar av karriären.

– Det är varje idrottares dröm, inte bara att nå till OS utan också att nå framgång där. Jag kan inte desto mer specifikt klä i ord just hur stort det är för mig, det är en sak som drivit mig framåt i tio år och gett en mening åt det jag sysslar med på varje träning och varje tävling.

Ett led i de mentala förberedelserna för Tekoniemi har också varit att behandla alla tänkbara utgångar under det kommande året.

Att också kunna acceptera att det inte blir OS denna gång heller.

– Det är ett möjligt scenario. Besvikelsen år 2012 har förberett mig bättre för hur det än kommer att gå. Det gäller att göra jobbet så bra som möjligt och vara nöjd med det man presterar. Sen må det räcka till en OS-plats eller inte. Målet är att prestera på topp, och det borde räcka, säger Tekoniemi.

Läs mer om Antti Tekoniemi och hans satsning mot Rio på hans personliga webbplats.