Hoppa till huvudinnehåll

OS-grenen som gjorde om och gjorde rätt

Bågskyttarna i elden i ranking-tävlingen vid OS i London 2012.
Bågskyttarna i elden i ranking-tävlingen vid OS i London 2012. Bild: EPA/NeilMunns/AllOverPress london 2012

Ännu på 80- och 90-talet fanns det frågetecken kring bågskyttets framtida existens som olympisk gren. Tävlingssystemet gjordes om och idag är bågskyttet en stabil, dramatisk och attraktiv gren med stor internationell spridning.

Bågskytte
Bågskytte Bild: YLE båge
Bågskyttet fanns med som olympisk gren redan under de tidiga spelen under 1900-talet, men gjorde fulländad comeback till tävlingskalendern år 1972 i München. Finland var genom åren välrepresenterat vid olympiska spel, när grenen främst utövades i Europa och det inte fanns någon begränsning på antalet deltagare.

Som mest hade Finland sex skyttar med vid OS (1988), men vid senaste OS i London 2012 fanns ingen finsk skytt med överhuvudtaget.

Miika Aulio deltog själv som aktiv vid OS i Sydney 2000 och har dessutom i olika roller medverkat vid både OS i Aten 2004 och OS i Peking 2008.

Idag arbetar han som grenchef på Finlands bågskytteförbund och har ansvar för den smala spets som siktar på OS-deltagande. Enligt Aulio finns det just nu ingen hotbild mot bågskyttet inom IOK.

– Läget är ganska stabilt just nu, enligt min bedömning. Som gren har vi fått mycket positiv feedback för vår nuvarande tävlingsform, som är oerhört TV-tittarvänlig, förklarar Aulio.

När Finland var på toppen av sitt internationella kunnande var tävlingsformen väldigt enkel. Karikerat berättar Aulio att skyttarna sköt pilar mot tavlor i fyra dagar och sen räknade man ihop poängen och delade ut medaljerna.

Kolla in en härligt amerikansk sammanfattning av bågskyttet vid OS i Los Angeles 1984.

– När diskussionerna om grenens framtid började cirkulera ändrade man på tävlingssystemet i grunden och införde dagens system, där man skjuter man mot man och kvinna mot kvinna.

"Snygg TV-produkt som hyllats"

Miika Aulio tränar Finlands OS-hoppfulla bågskyttar.
Miika Aulio. Miika Aulio tränar Finlands OS-hoppfulla bågskyttar. Bild: Privat aulio
Vid de två senaste mästerskapen har man skjutit den så kallade rankingtävlingen på invigningsdagen, utan publik och utan egentlig dramatik. Utgående från rankingtävlingen har sen matchparen till utslagsningstävlingen klarnat.

– När utslagningen väl börjar öppnar man upp tävlingen och fyller läktarna, och det fungerar oerhört bra. Dessutom räcker en enskild match kring 10-15 minuter. Vill man följa hela utvecklingen tar det förstås tid, men det finns en fin dramaturgi just nu i det olympiska bågskyttet, berättar Aulio som arbetade för det internationella förbundet som utvecklingschef mellan åren 2003-2005.

Kolla in ett sammandrag från OS i London och damfinalen, som avgjordes på Lord's Cricket Ground.

Tydlig grafik, gott kameraarbete och snygga slow motion-bilder har dessutom gjort bågskyttet till en mer visuell gren än tidigare. Aulio vet berätta att bågskyttets televiseringar omtalats i väldigt positiva ordalag under de senaste mästerskapen.

– Det är spännande och väl gjort och den har omnämnts redan vid flera OS. Just nu finns ingen hotbild mot grenens framtid i den olympiska familjen, slår Aulio fast.

Testtävlingen vid Sambodromo i Rio ägde rum den 15 september 2015.
Testtävling i september 2015 i Rio. Testtävlingen vid Sambodromo i Rio ägde rum den 15 september 2015. Bild: EPA/AntonioLacerda/AllOverPress sambodromo
Vid OS i Rio kommer båsgkyttet att avgöras mellan den 6-12 augusti när OS invigs den 5 augusti. Totalt 128 idrottare, 64 män och 64 kvinnor gör upp om medaljernas öde i de individuella tävlingarna samt i lagtävlingen.

Finland har enligt Aulio en realistisk chans att få med 1-2 skyttar till OS nästa sommar. Den som ligger bäst till enligt Aulio är Vasabon Antti Tekoniemi.

Läs mer om bågskyttet vid OS i Rio.

Läs också