Hoppa till huvudinnehåll

Branden kostar UPM hundratusentals euro

Det pyr inne i flishögarna vid UPM i Jakobstad
Det pyr inne i flishögarna vid UPM i Jakobstad Bild: Yle/ Kjell Vikman flishög

Branden på UPM i Jakobstad orsakade skador för hundratalstusen euro. På onsdag lyckades man släcka branden och nu utreder man skadornas omfattning.

Brandhärden låg under en 30 meter hög flishop. För att komma åt elden tvingades man därför flytta femhundra lastbilslass flis, ett arbete som tog fyra dygn i anspråk.

- Nu är området städat och tömt och det finns ingen risk att elden flammar upp igen, säger fabrikschef Veikko Petäjistö.

Nästa steg är att städa upp miljön och utreda vilka skador elden orsakat anläggningen. Nästa vecka kan man inleda reparationsarbetet.

- På brandområdet finns två matarskruvar som för vidare flis till ett transportband. Vi måste undersöka skicket på matarskruvarna och också betongfundamentet.

Stor arbetsbörda

Branden innebär inte en väldigt stor förlust om man ser till hela fabrikens storlek, men arbetsbördan är stor.

Trots branden har cellulosatillverkningen kunnat fortgå nästan normalt. Det är bara specialcellulosa som man inte kunnat framställa.

- De kunderna måste ännu vänta för matarfunktionen räckte inte till under branden. Cellulosa från björk- och barrträd har kunnat producerats som normalt.

Orsaken oklar

Petäjistö säger att skadorna kommer att uppgå till hundratusentals euro, men ett mera exakt belopp kan han inte uppskatta i nuläget.

Det finns vissa teorier om hur branden fick sin början, men de vill UPM inte ännu gå ut med.

- Brandorsaken kommer att klarna inom de närmaste dagarna, säger Veikko Petäjistö.