Hoppa till huvudinnehåll

Carola har huset fullt av flyktingar

I september beställde hon en charterbiljett och åkte ner till en av de grekiska öarna för att hjälpa flyktingarna som strandade där. Tre veckor senare får hon ett samtal från Malmöpolisen som undrar hur det kommer sig att några personer från Iran har hennes nummer.

Men intervjun började aningen överraskande som ni kan se i klippet ovan.

Redan som 11-åring vann hon den första talangjakten och fick uppträda i programmet Sveriges Magasin på SVT. Året var 1977 och bland studiogästerna fanns också managern Stickkan Andersson som då inte verkade vara speciellt imponerad av den litet lillgamla Carola Häggkvist.Punkdrottning

Då hon kom till högstadiet flyttade hon till Adolf Fredriks musikskola i Stockholm och hon var redan då på det klara med att hon skulle jobba med musik. Hennes aptit för musik var enorm.

Även om hon inte var särskilt förtjust i new wave musiken som kommit från England så kunde hon inte tacka nej då hon blev tillfråga att komma och sjunga i bandet Stand by som också gav ut en skiva.Melodifestivalen blev det stora genombrottet

Med en bibel bakom scenen vann Carola Melodifestivalen 1983 med låten Främling som fortfarande har en speciell plats i hennes hjärta. Familjen bodde ganska anspråkslöst i en förort till Stockholm och plötsligt fick de försöka vänja sig vid att folk stod och stirrade in genom fönstret då de satt och åt frukost. Och det var ingen lätt sak för en 17-åring att hantera tidningarna som i synnerhet på den tiden var ute efter klatschiga och slående rubriker på löpsedlarna.

En tonåring som hade så stark tro på en högre makt var ett lätt offer att ironisera och driva med.Sen kom revanchen

Hennes första album, "Främling" sålde i över en miljon exemplar och är fortfarande det mest sålda albumet i Sverige genom tiderna och Melodifestivalen 1983 sågs av hela 6,1 miljoner tittare. Kort efter segern avbröt hon gymnasiestudierna för att satsa helhjärtat på karriären. År 1990 var hon tillbaka i Melodifestivalen för hon ville ännu vinna hela Eurovision Song Contest. Det året blev hon tvåa men hon var tillbaka följande år och då blev det seger.

Stora tävlingen arrangerades i Rom och enligt många experter blev det den sämsta tävlingen någonsin. Arrangemangen var bristfälliga och italienska tv-bolaget kom på idén att artisterna skulle sjungande på italienska presentera sig själva. Kaos uppstod då tävlingen skulle avgöras och Sverige och Frankrike hade lika många poäng.

Som tur var fanns det ett regelverk att följa. Först kontrollerade man hur många 12-poängare respektive land hade fått och eftersom båda länderna hade fått exakt lika många så gick man till 10-poängarna och i och med det så vann Sverige.

Monstren vann över poppen

År 2006 vann hon igen Melodifestivalen och många ansåg att hon skulle bli en överlägsen vinnare i den stora tävlingen i Aten. Men inget var sig likt det Eurovisions året. Gruppen Lordi vann en historisk seger för Finland. Och om Carola skulle ha fått välja skulle hon säkert helst ha valt ett annat år.

Slutet gott

Men trots att början av intervjun verkade något kaotisk så slutade det hela riktigt bra. Det enda störande elementet var flyktingarna (ca 10 st) som huserar hemma hos Carola som ringde med jämna mellanrum för att fråga hur man får igång en del apparater i hushållet.

Carola är aktuell med två julkonserter i Finland. Den 25/11 i Åbo och den 26/11 i Helsingfors.

Fokus på Carola i Radio Vega to 29/11 kl 18.03 och repris on 04/11 samt på Arenan i en månad.