Hoppa till huvudinnehåll

Därför är regionens sophantering tillbaka i ruta ett

Ljusa och svarta påsar på Ekorosk i jakobstad.
Ljusa och svarta påsar på Ekorosk i jakobstad. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén avfallsnämnden

Tisdagens domslut från marknadsdomstolen om insamlandet av sopor i sydvästra Finland kan i värsta fall fälla det planerade nya avfallsförbränningsverket i regionen.

Det skriver Turun Sanomat i dag, torsdag.

Meningen var att företaget Ekokem, som bland annat oskadliggör problemavfall i Riihimäki, skulle bygga ett splitternytt stort avfallsförbränningsverk i Salo. Det arbetet var i startgroparna precis just i dessa dagar. Nu är alltså risken stor att det inte blir något av det.

Det betyder att Åboregionen står inför stora avfallsproblem, och just nu vet man helt enkelt inte vad man ska göra med hela regionens avfall i framtiden.

En följetång med otroliga vändningar

Ända sedan 1970-talet brände Åbo sina sopor i ett förbränningsverk i stadsdelen Oriketo i Åbo. När förbränningsverket blev gammalt planerade Åbos avfallsbolag att bygga ett nytt förbränningsverk på samma ställe, i Oriketo, men grannarna protesterade. Frågan blev till sist ett ärende för domstol, ett ärende som grannarna till sist vann.

Efter många års kamp så backade Åbos avfallsbolag till sist och istället gick man inför att bygga ett nytt regionalt, betydligt större, avfallsförbränningsverk i Salo tillsammans med regionens alla kommuner. Samarbetet gäller alla kommuner från Björneborg till Salo.

Åbos gamla avfallsförbränningsverk i Oriketo revs och sedan dess skeppas Åboregionens sopor iväg till bland annat Sverige för att brännas där. Men det här är bara en tillfällig lösning som ska ta slut om två år.

Nu hade hela sydvästra Finlands alla avfallsbolag tillsammans kommit överens om hur man ska samla ihop soporna i regionen och att de skulle brännas i ett nytt avfallsförbränningsverk i Salo.

På tisdagen - uppenbarligen som en blixt från klar himmel för de inblandade parterna - kom beskedet från marknadsdomstolen som slog fast att avfallsbolagen har gjort fel i sin upphandling och sannolikheten är nu stor för att det inte blir något nytt avfallsförbränningsverk i Salo.

Meningen var att Salokraftverket skulle ge fjärrvärme till Saloborna och bränna sopor åtminstone fram till år 2043.

Ett jätteproblem att lösa

Nu står hela sydvästra Finlands kommuner inför ett jätteproblem - vad man ska göra av med sina soppåsar? VD:n för det största avfallsbolaget Sydvästra Finlands avfallsservice Jukka Heikkilä säger till och med att man kanske måste öppna upp avstjälpningsplatserna och deponera soporna där.

Det skulle i så fall vara anmärkningsvärt. I dag är det förbjudet att deponera sopor på soptippen, avfallet tas istället tillvara och användas som fjärrvärme.

Frågan är om det blir nya domstolsprocesser, eller om avfallsbolagen tar skeden i vacker hand och tar om anbudstävlingen på nytt. Vem som då vinner och var avfallsförbränningsverket i så fall byggs är oklart.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland