Hoppa till huvudinnehåll

Iran med vid förhandlingsbordet om Syrien

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif under Iranförhandlingarna i Wien den 13 juli 2015.
Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif representerar Iran under förhandlingarna i Wien. Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif under Iranförhandlingarna i Wien den 13 juli 2015. Bild: Joe Klamar / AFP zarif

I dag kommer världsledare att mötas i Wien för att diskutera en möjlig lösning på det utdragna kriget i Syrien som krävt över 200 000 människoliv. Iran deltar för första gången i förhandlingarna om Syrien.

Kriget har ytterligare eskalerat efter att Ryssland började genomföra flygräder i landet i början av månaden.

Både Iran och Ryssland stöder Syriens president Bashar al-Assad. Iran tros ha skickat tusentals krigare till Syrien och också mobiliserat den libanesiska Hizbollah-milisen

Representanter för USA, Ryssland, Turkiet och Saudiarabien samlas i Wien i dag, medan övriga länder, däribland Iran, gör dem sällskap i morgon.

Förhandlingarna i Wien inleds i ett mycket ansträngt läge.

- Utmaningarna vi står inför med Syrien är inget mindre än att försöka rita upp en karta som ska leda ut ur helvetet, sade USA:s utrikesminister John Kerry inför toppmötet i ett tal till en tankesmedja i Washington.

Trots att USA och Ryssland har olika syner på en möjlig lösning för kriget i Syrien anser Kerry att länderna har ett gemensamt mål i "ett enat och sekulärt Syrien".

Utrikesministrarna John Kerry och  Bruno Rodriguez
John Kerry. Utrikesministrarna John Kerry och Bruno Rodriguez Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS bruno rodriguez

Nya ryska attacker

Rysslands försvarsministerium uppger att ryskt flygvapen utfört 118 flygattacker mot vad ministeriet kallar terroristmål.

Det är det högsta antalet attacker sedan Ryssland inledde sin kampanj i Syrien för en månad sedan.

Ryssland har anklagats för att bomba andra grupper som kämpar mot Assads regim än terrornätverket IS.

Ryssland har nekat till anklagelserna och talar allmänt om "terroristmål".

Sjukhus under attack

Samtidigt kommer det uppgifter från landet av hjälporganisationen Läkare utan Gränser om att 35 människor har dödats i bombningar av sjukhus sedan slutet av september.

Organisationen meddelar på torsdagen att 12 sjukhus - 6 av dem drivna av organisationen - träffats av flygattacker i provinserna Idlib, Hama och Homs.

Läkare utan Gränser har inte identifierat vem som ligger bakom flygattackerna.

På torsdagen rapporterades det också om ryska flygattacker i Tel al-Harah i provinsen Deraa i södra delarna av Syrien sent på onsdagskvällen.

I fall de lokala källornas uppgifter stämmer och det är frågan om ryska flygattacker är det frågan om de sydligaste målen hittills under Rysslands flygrädskampanj.

Tel al-Harah ligger mindre än 20 kilometer från Golanhöjderna som ockuperas av Israel.

Försvarsministeriets bilder av lufträderna
Försvarsministeriets bilder av lufträderna Bild: EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS S lufträder

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes