Hoppa till huvudinnehåll

Kina överger ettbarnspolitiken

Barn och föräldrar i Kina
Barn och föräldrar i Kina. Barn och föräldrar i Kina Bild: EPA/DIEGO AZUBEL ett barn

Efter 36 år överger Kina sin kritiserade ettbarnspolitik. Alla kineser ska nu få skaffa två barn.

Det kinesiska kommunistpartiet har alltså beslutat att tillåta alla kinesiska par att skaffa två barn. Det rapporterade den statliga kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina.

Kommunistpartiet fattade beslutet efter ett fyra dagar långt möte i Peking där man stakat ut landets ekonomiska politik för de kommande fem åren.

Den kontroversiella ettbarnspolitiken infördes 1979 för att stävja befolkningstillväxten.

Det uppskattas att det skulle finnas ungefär 400 miljoner fler kineser om ettbarnspolitiken inte existerat.

Befolkningen åldras

Det är oron för en åldrande befolkning som har lett till kursändringen.

Enligt Yle Nyheters medarbetare i Hongkong, Björn Ådahl, är orsaken till kommunistpartiets beslut främst ekonomisk.

En arbetstagare tvingas försörja fyra pensionärer

- Man vet att den här ettbarnspolitiken kommer att orsaka stora ekonomiska problem för Kina. Befolkningen åldras alldeles för snabbt, säger Ådahl. Antalet arbetsföra kineser minskade i fjol med 3,7 miljoner och minskningen kommer att fortsätta.

Försörjningsbördan för de unga kommer alltså att bli alldeles för stor.

- Man räknar med att det kommer att finnas 440 miljoner kineser som är över 60 år gamla år 2050. Många av de som arbetar kommer att tvingas försörja inte bara sina föräldrar, utan också sina far- eller morföräldrar. En arbetstagare måste alltså försörja åtminstone fyra pensionärer, säger Ådahl.

20-30 miljoner män kommer inte att kunna hitta en hustru

Ettbarnspolitiken har också lett till andra demografiska problem. Det föds betydligt fler pojkar än flickor i Kina - ungefär 117 pojkar på 100 flickor.

Kinesisk babypolitik.
Kinesisk babypolitik. Bild: AFP / Lehtikuva / Frederic J. BROWN befolkningspolitik

I synnerhet på landsbygden vill människor absolut ha pojkbarn och ultraljudsundersökningar leder ofta till att flickfoster aborteras.

- Man uppskattar att det nu finns en armé på 20-30 miljoner kinesiska män som inte har en chans att hitta en hustru, eftersom det föds så många fler pojkbarn, berättar Ådahl.

Det blir ingen kinesisk babyboom

Par som har trotsat ettbarnsregeln har under årens lopp straffats med allt från böter och förlorade anställningar till grymma tvångsaborter.

Åndå räknar man inte med att den den kinesiska kursändringen nu kommer att leda till någon babyboom, åtmintone inte på kort sikt.

På landsbygden i vissa provinser har par tillåtits ha fler än ett barn redan tidigare - av demografiska skäl.

År 2013 tilläts föräldrar i storstäder också skaffa två barn om en eller bägge föräldrarna själva kom från enbarnsfamiljer.

Det naturligaste är att ha bara ett barn

- Bara en liten del av de här paren har valt att skaffa två barn, konstaterar Ådahl. De har nöjt sig med ett barn eftersom det är dyrt att ha barn i kinesiska storstäder.

Kinesiska föräldrar har ofta stora ambitioner för sina barn. De betalar exempelvis dyra preparandkurser för att barnens ska ha bättre möjligheter att komma in i bra skolor och universitet.

- Sen är det också det att de här föräldrarna nu hör till ettbarnsgenerationen, säger Ådahl. De har själva varit enda barnet och numera känns det som det naturligaste alternativet att ha bara ett barn i familjen.

Läs också