Hoppa till huvudinnehåll

Skolreform i södra Helsingfors skjuts upp

Brändö, Brändö lågstadium, Brändö lågstadieskola
Årskurs 6 får gå i Brändö lågstadieskola också nästa höst. Brändö, Brändö lågstadium, Brändö lågstadieskola Bild: Yle/Helena von Alfthan brändö lågstadieskola

Förslaget om att årskurs 5 till 9 ska gå i skola på Unionsgatan ska utredas. Lågstadieskolorna i Brändö och Drumsö har en årskurs 6 nästa höst.

Utbildningsnämndens svenska sektion beslutade på torsdag kväll att återremittera förslaget om reform av det svenska skolnätet i södra området.

Utbildningsverket förslag var att Grundskolan Norsen på Unionsgatan skulle bli en skola med årskurserna 6 till 9 från och med nästa höst. Det här förslaget röstades ner i utbildningsnämndens svenska sektion med 6 röster mot 3.

De grönas Bernt Nordman och två ledamöter från Samlingspartiet röstade för utbildningsverkets förslag.

- Jag är väldigt ledsen över det här. Framförallt är jag oroad över att det är ett stort bakslag för den svenska dagvården. Det här betyder att vi inte kommer vidare med förändringarna som skulle ha gett mera utrymme för svensk dagvård, säger sektionens vice ordförande Bernt Nordman (Gröna).

- Jag väntar med spänning på att få höra vad SFP säger åt alla de familjer i södra stadsdelarna som nu får dagisplats i Landbo istället

En enhetlig grundskola bestående av Cygnaeus, Kronohagen och Norsen utreds. Det är ordföranden i utbildningsnämndens svenska sektion, Veronica Hertzberg (SFP) som kommit med förslaget.

Oro för farlig skolväg

Utbildningsverkets förslag har fått kritik. Föräldrar till elever i lågstadieskolorna på Brändö och Drumsö oroas över att skolvägen till Norsen är farlig för deras barn. En annan fråga som väckts är hur det ska gå att ha bara en årskurs med klasslärare i en skola där de andra årskurserna har ämneslärare.

I Utbildningsverkets förslag skulle barn från Minervaskolan och i lågstadieskolorna i Brändö, Cygnaeus, Drumsö och Kronohagen flytta till Norsen i årskurs 6. I SFP:s förslag skulle Kronohagen, Cygnaeus och Norsen bilda en enhetlig grundskola.

- För oss som motsatte oss återremitteringen var det klart att om vi inte nu klarar av att fatta ett beslut så skjuts det upp med många månader, kanske upp till ett år.

- Beslutet skjuts kanske fram med ett helt år och de konkreta åtgärderna som skulle spara pengar de träder i kraft om några år. Det är olyckligt, säger Bernt Nordman (Gröna).

Eftersom ärendet kommer på nytt till beredningen skjuts reformen av svenska skolnätet upp. Det var i augusti 2016 som Grundskolan Norsen skulle ha elever i årskurs 6 till 9.

 • Fiskets natt, Kållby

  Forellfiske, sumodräkter och brinnande bilar vid åstranden.

  Varje år sedan 2001 fylls Esse å med forell och åstranden av bybor. Fiskets natt är en dold pärla bland Österbottens otaliga sommarevenemang.

 • Finlands längsta vägg, Brahestad

  En överraskande lång vägg förbluffar i Brahestad.

  I Brahestads trähusområde döljer sig en oväntad sevärdhet. Är det här Finlands längsta vägg?

 • Art Bank, Pargas

  Nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning.

  Surrealism i skärgården. I nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning kan du bekanta dig med en av 1900-talets mest kända surrealistiska konstnärers verk och träffa hans finlandssvenska reinkarnation.

 • Peuran polku – Renstigen

  En sydlig vildmark där du får vandra i lugn och ro.

  Du behöver inte flyga till Lappland för att uppelva vildmarkens lugn och ro. Den sydliga Peuran polku, eller Renstigen på svenska, erbjuder rusningsfri vandring med låg tröskel.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen