Hoppa till huvudinnehåll

Sopstrulet står dig dyrt

Sopor på ett flak
Vart ska soporna i sydvästra Finland nu föras? Sopor på ett flak Bild: YLE flak

Det är kunderna som får betala för att byggandet av det nya avfallsförbränningsverket i Salo skjuts upp eller rent av skrotas helt. Det säger Jukka Heikkilä, verkställande direktör för avfallsbolaget Sydvästra Finlands avfallsservice.

Enligt Heikkilä innebär marknadsdomstolens beslut tidigare i veckan att framtiden för avfallshanteringen i sydvästra Finland är helt öppen.

Tanken var att insamlingen av soporna i regionen skulle hanteras gemensamt av avfallsbolagen i regionen och att soporna skulle brännas i ett nytt förbränningsverk i Salo.

Marknadsdomstolen slog ändå i tisdags fast att avfallsbolagen har gjort fel i sin upphandling, och sannolikheten är nu stor för att det inte blir något nytt avfallsförbränningsverk alls i Salo.

- Förbränningsverket och sopinsamlingen skulle ha varit en mycket kostnadseffektiv kombination. De tillfälliga lösningar som man nu tvingas ta till är dyrare i längden och det är kunderna som får betala genom höjda avfallshanteringsavgifter, påpekar Heikkilä.

Redan nu skeppas Åboregionens sopor iväg till bland annat Sverige för att brännas där. Det här kommer man nu högst antagligen att fortsätta med längre än tidigare planerats.

Öppnas avstjälpningsplatser igen?

Dessutom lyfter Heikkilä upp alternativet att öppna upp avstjälpningsplatserna och deponera sopor där. Det här alternativet skulle i så fall kräva ett undantagslov eftersom det i dag är förbjudet att deponera sopor på soptippen.

Sydvästra Finlands avfallsservice har nu 30 dagar på sig att överklaga marknadsdomstolens dom. Heikkilä säger att domslutet innehåller många fel och att det i princip skulle löna sig att överklaga.

- Problemet är att projektet skulle försenas ytterligare då alla vet att domstolsprocesser drar ut på tiden. Det har vi redan sett i marknadsdomstolen.

Tanken var att Salokraftverket skulle ge fjärrvärme till Saloborna och bränna sopor åtminstone fram till år 2043.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland