Hoppa till huvudinnehåll

Tunga namn på tolfte Halloween Blues i Vasa

Mikko Peltola.
Mikko Peltola är en av arrangörerna bakom Halloween Blues. Mikko Peltola. Bild: Yle/Roger Källman mikko peltola

Allhelgonahelgen innebär att Vasaborna får njuta av skön bluesmusik. Årets upplaga av festivalen Halloween Blues är den tolfte i ordningen.

- Vi har lyckats jättebra med årets upplägg, säger konstnärlige ledaren Mikko Peltola. Han har varit med och arrangerat festivalen ända sedan första gången.

Peltola har höga förväntningar på att årets Halloween Blues blir mycket lyckad. Artisterna som har bokats håller hög musikalisk nivå, dessutom är alla kända för att kunna få igång publiken.

- Biljetterna har också gått bra åt, så det blir säkert svettig stämning på lördagkvällen!

Inhemsk fredag

Halloween Blues ordnas under fredag och lördag. Fredagens program består av två klubbar med inhemska artister. På Public Corner uppträder Knucklebone Oscar (Oskari Martimo) och hans White Knuckles Trio.

- Oscar var ganska stor inom rocken i slutet av 90-talet och början på 2000-talet. Nu har han ett nytt band inom den mera traditionella bluesstilen. Det är deras första spelning i Vasa, så det blir intressant att se, säger Peltola.

Festivalens ”favoritartist” är Ville ”Lefty” Leppänen. Han har varit med på varje Halloween Blues och uppträder med sitt Guarantee Guys på O’Malleys på fredag kväll. Under namnet Takuumiehet ger de redan på fredag förmiddag en skolkonsert.

Li’l Ed and the Blues Imperials.
Li’l Ed and the Blues Imperials. Li’l Ed and the Blues Imperials. li’l ed and the blues imperials

Internationell lördag

Lördagen inleds med en klubbspelning av J. Leino och Big Buddy Trio. Leino var enligt Mikko Peltola det största namnet inom finsk blues på 90-talet, med spelningar på internationella festivaler.

- Det är länge han har spelat i Vasa, men nu kommer han till den här klubben. Det blir en bra början på dagen, säger Peltola.

Lördagkvällens huvudtillställningen bjuder på en namnstark lineup internationella artister. Mikko Peltola är extra nöjd över att man kunnat boka Li’l Ed and the Blues Imperials.

Bandet har hållit på i över 40 år och kan sägas vara en fortsättning på den första vågen av elektrisk blues. Li’l Ed Williams har en del stora gitarrister som nära släktingar och förebilder.

- Hans farbror J.B. Hutto var en av de största slidegitarristerna i Chicago på 50- och 60-talet, det är därifrån Li’l Ed har lärt sig spela. Det blir mycket slidegitarr och ett mycket tight sound.

Där Li’l Ed representerar Chicagobluesen så är den andra amerikanska artisten på årets festival en representant för den kaliforniska, mer sofistikerade blusen. Junior Watson är en efterfrågad och närmast kultförklarad gitarrist.

Från Sverige kommer Trick Bag, ett band som enligt Peltola är ett bra exempel på hur hög nivå det är på bluesartisterna i vårt västra grannland. Trick Bag består av sex medlemmar, så det utlovas mycket liv på scen.

- De har en alldeles galen sångare, Tommy Moberg, som verkligen kan ta publiken. Det är mycket show!

Lightning Guy är en belgisk artist som är ett stort namn ute i Europa. Han spelar både gitarr och munspel och kommer att göra en hyllning till slidegitarristen Hound Dog Taylor.

- På trummor har han finländaren Sande Vettenranta och på gitarr ryssen Konstantin Kovalev, säger Peltola.

  • JYP-fostrade backar skrev kontrakt med NHL-lag

    Honka återvänder till Dallas, Niku fortsätter i Winnipeg.

    De JYP-fostrade backarna Julius Honka och Sami Niku har var för sig skrivit under NHL-kontrakt. Honka återvänder till Dallas Stars medan Niku fortsätter i Winnipeg Jets.

  • Våldsamma protester mot coronarestriktioner i Italien - uppdämd social oro skakar alla stora städer

    Unga lider särskilt hårt då ekonomin drabbas av corona.

    Protester mot nya coronarestriktioner skakar alla större städer i Italien. Från Turin i norr till Neapel i söder har ilskna, frustrerade och coronatrötta italienare gått ut på gatorna för att protester. Det har förekommit skadegörelse och våldshandlingar samt spekulationer om att maffian, högerextremister och fotbollshuliganer ligger bakom protesterna. Men faktum är att det handlar om en uppdämd social oro som nu får utlopp.

Läs också