Hoppa till huvudinnehåll

Vanda stad anklagas för att utnyttja arbetslösa

Tvättmaskin
Tvättmaskin Bild: Yle Tvätt,Tvättmaskin,hushållsarbete

Stadens rehabiliterande arbetsverksamhet väcker kritik. Ett tiotal långtidsarbetslösa jobbar på stadens tvätteri utan nämnvärd ersättning.

Bloggaren och Vanda stads före detta anställda Sakari Timonen anklagar Vanda stad för att utnyttja kommunens arbetslösa. I ett blogginlägg skriver han att Vanda använder arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte som ett svepskäl för att spara pengar på rengöringskostnader.

Ersättningen för arbetet är nio euro om dagen samt resekostnader.

Timonen hänvisar till stadens tvätteri Reeli i Björkby där långtidsarbetslösa jobbar för att vänja sig vid arbetslivet. Enligt kommunen är syftet med rehabiliteringen att förbättra livskompetens och öka sysselsättningsmöjligheter. Ersättningen för arbetet är nio euro om dagen samt resekostnader.

- För tillfället har vi ett tiotal arbetslösa som deltar i programmet. De jobbar fyra timmar om dagen i två skift, berättar tvätteriets servicechef Rauno Lipsanen.

Tvätteriet tar hand om byket från kring 50 daghem i Vanda. Meningen är att i framtiden utvidga verksamheten enligt samma modell.

Arbetsgrupp utredde sparmöjligheter

För knappt tre år sedan tillsatte stadsdirektören en arbetsgrupp för att utreda hur man kunde omorganisera kommunens rengöringstjänster för att sänka kostnaderna. Ett av arbetsgruppens förslag var modellen som nu provkörs på tvätteriet.

Kommunen befrias från att betala sin andel av arbetsmarknadsstödet.― Tvätteriets servicechef Rauno Lipsanen

Enligt stadsstyrelsens ordförande Tapani Mäkinen (Saml) är det ändå inte frågan om att spara pengar.

- Vi vill ge människor en möjlighet att komma in i arbetslivet och utbilda sig inom tvätteribranschen, säger han.

Hurdana sysselsättningsmöjligheter skapar tvätteriet för de rehabiliterade?

- Jag tror att människor i framtiden i allt större utsträckning använder sig av tjänster som underlättar vardagen. Detta innebär större efterfrågan på tvätteritjänster, så jag tror nog det finns en arbetsmarknad, säger Mäkinen.

Lönsamt för kommunen

För varje person som deltar i arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte får kommunen 10,09 euro i statlig ersättning per dag.

- Genom att ordna aktiverande verksamhet befrias kommunen också från att betala sin andel av arbetsmarknadsstödet, så det sparar ju nog pengar, säger servicechef Lipsanen.

Mäkinen ser besparingarna som ett fall av två flugor i en smäll.

- Det är ingen dålig sak om Vanda finner verksamhetsformer som också gynnar oss ekonomiskt, men det viktigaste är att hjälpa långtidsarbetslösa tillbaka till arbetslivet, säger han.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen