Hoppa till huvudinnehåll

Atacamaöknen står i blom

Chiles Atacamaöken har förvandlats till ett lilafärgat blomsterparadis efter ovanligt häftiga regn tidigare i år. Öknen, som ligger 750 kilometer norr om huvudstaden Santiago de Chile, är en av de torraste platserna på jorden.

Vanligtvis regnar det 15 millimeter per år, vissa områden får bara 1-3 millimeter per år.

Årets regn är de häftigaste på 20 år. Minst 28 människor dödades i hällregnen som orsakade lerskred och fick floder att svämma över sina bräddar.

Men tack vare vattnet kan öknen nu blomma.

Frön som ligger i vila gror

Blomsterfenomenet kallas desierto florido och inträffar när regn får frön som har legat i vila i flera år att gro. Fenomenet inträffar vart femte eller sjunde år, men så här fin har blomsterprakten inte varit på 18 år.

Och lokalinvånarna gläder sig över den ström av turister som kommer att ta sig till området för att se den blommande öknen. Över 20.000 turister väntas besöka Atacama innan blommorna vissnar under november.

Atacamaöknen är inte den enda öknen i världen som kan blomma. Ett liknande fenomen förekommer också i Mojaveöknen i Utah i USA.

Atacamaöknen den 25 oktober 2015.
Atacamaöknen den 25 oktober 2015. Atacamaöknen den 25 oktober 2015. Bild: EPA/MARIO RUIZ ökenblommor
Atacamaöknen den 25 oktober 2015.
Atacamaöknen den 25 oktober 2015. Atacamaöknen den 25 oktober 2015. Bild: EPA/MARIO RUIZ ökenblommor
  • Silltraditionsmuseet Dikseli, Röölä

    Allt du någonsin velat veta om sill!

    Nu smakar det med sill! Rööläs sillfabrik höll hela det finska folket vid sill i flera årtionden – den imponerande sillfisketraditionen är nu förevigad i Finlands enda sillmuseum.

  • Märkets fyr, Hammarland

    Fyren på riksgränsen.

    Bada bastu i Finland och ta ett dopp i Sverige – utan passkontroll! Den kulturhistoriskt värdefulla fyren står på en kobbe där riksgränsen går tvärs över.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes