Hoppa till huvudinnehåll

Det lyfter för Finnair

Testflygning 16 september 2015.
Testflygning 16 september 2015. Bild: Airbus a350 xwb

Flygbolaget Finnar rapporterar om bolagets genom tiderna bästa kvartalårsresultat under perioden juli-september.

Bolaget redovisar en operativ rörelsevinst på 64,2 miljoner euro under perioden. Motsvarande siffra var 26,7 miljoner euro i fjol.

För perioden januari-september var resultatet 22,9 miljoner euro på plus - ett år tidigare gjorde bolaget en förlust på 27,1 miljoner euro under motsvarande kvartal.

Bolaget uppskattar nu att det operativa resultatet är på noll eller aningen på plus i år.

Bolagets biljettintäkter har ökat och användningsgraden förbättrats. Bolagets sparåtgärder och det billigare bränslet inverkar också enligt vd Pekka Vauramo.

Inrikesflygen är ett problem

Inrikestrafiken utgör ett undantag - den är förlustbringande på flera rutter. Flygen i inrikestrafik är fyllda bara till två tredjedelar.


Finnair har dragit en lönsamhetsgräns vid 100 000 passagerare årligen och flygfälten i Mariehamn och Kronoby, eller flygplatsen Karleby-Jakobstad, är under den gränsen, säger Finnairs vd Pekka Vauramo.

Kronoby ska börja förhandla med regeringen och företagen för att få upp passagerarsiffrorna. Många exportbolag är beroende av flygplatsen och enligt Vauramo är det för tidigt att säga något om flygplatsens framtid.

Den förra regeringen och Finnavia har lovat att inga flygfält som har reguljär flygtrafik kommer att stängas. Karleby-Jakobstad kommer sannolikt att ha reguljär trafik också i fortsättningen eftersom det finns andra flygbolag som flyger till Stockholm.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes