Hoppa till huvudinnehåll

FN: Klimatplanerna är lovande men inte nog

Christiana Figueres är chef för FN:s klimatsekretariat.
Christiana Figueres är chef för FN:s klimatsekretariat. Bild: EPA/OLIVER BERG klimatmål

Världen slipper den förödande temperaturhöjning på fyra till fem grader som förutspåtts av experter. Istället höjs den globala medeltemperaturen med cirka 2,7 celsiusgrader. En bra utveckling, men inte nog, uppger FN.

FN kom med den nya siffran i samband med att en sammanställning av de klimatlöften som 146 länder avgett på fredagen presenterades inför det stora klimatmötet i Paris om en månad.

Analysen av ländernas planer antyder att den globala temperaturhöjningen stannar på 2,7 grader, förutsatt att länderna håller sig till sina löften om att minska utsläppen.

- Om alla löften förverkligas kommer atmosfärens temperatur att stiga i genomsnitt med 2,7 grader celsius före slutet av det här århundradet, sa chefen för FN:s klimatsekretariat Christiana Figueres.

Fattigaste i störst fara

Ändå ser det illa ut för världen, enligt FN. De globala utsläppen av koldioxid kommer att öka, om än långsammare än under de senaste tjugo åren.

FN uppger att målet att bromsa klimatuppvärmningen till 2 celsiusgrader "fortfarande kan nås". Enligt FN:s klimatpanel IPCC måste världens utsläpp ner till nollnivå fram till 2060-talet om vi ska klara tvågradersmålet.

Om den globala medeltemperaturen tillåts stiga mer än 2 grader kommer det att ha förödande konsekvenser för hela världen och det kommer att drabba de fattigaste hårdast. Forskare varnar för översvämningar, torka och en stigande havsyta om inte målet nås.

Den globala medeltemperaturen är redan 0,9 grader högre än före den industriella eran.

Möte om en månad

De nationella klimatlöftena ska användas som botten då världens länder kommer överens om en global klimatplan i Paris i december. Klimatmötet inleds den 30 november och pågår till den 11 december och i mötet deltar nästan 200 länder.

- Från min synvinkel ser det ut som om den politiska viljan att få till stånd ett klimatavtal bara ökar, säger Figueres om vad hon tror om mötets resultat.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes