Hoppa till huvudinnehåll

Julia Korander sätter Robin Hood på plats

Robin Hood (Markus Järvenpää) och Marion (Julia Korander).
Robin Hood (Markus Järvenpää) och Marion (Julia Korander). Robin Hood (Markus Järvenpää) och Marion (Julia Korander). Bild: Yle/Linus Hoffman markus järvenpää

Åbo stadsteater sätter i vår upp pjäsen Robin Hoodin sydän (Robin Hoods hjärta), som är en nytolkning av den kända legenden. Familjepjäsen handlar om kärlek och moral.

Julia Korander spelar Marion, som i den här pjäsen är en större hjälte än Robin Hood.

- Hon sätter honom på plats, för det här handlar om tiden innan Robin Hood blev en folkhjälte som stjäl av de rika och ger till de fattiga. I själva verket var han kanske inte alls sådan vi känner honom, säger Korander kryptiskt.

Medeltiden har en längre tid redan funnits med i Koranders liv. Förra spelåret fanns hon på Åbo Svenska Teater där hon spelade Ronja i Ronja Rövardotter. Och just nu är hon mitt uppe i filmatiseringen av Djävulens Jungfru, en film om häxjakten på Åland under 1600-talet.

- Jag vet inte om det är min favorittid, men om jag romantiskt tänker på det, så var det väldigt rått och brutalt, med stora känslor; blod, svett och tårar. Och kanske jag är lite av en sådan person också, passionerad i livet och till livet.

Det är första gången Korander fäktas, så det måste hon lära sig innan premiären. Dessutom är det första gången hon spelar på finska på en professionell scen.

- Det känns jättebra. Min pappa var helt finskspråkig, och egentligen var finskan starkare när jag var barn och tonåring. Det är en annorlunda känsla. Kanske det omedvetet är mitt känslospråk?

Premiären för Robin Hoodin sydän är den 15 april 2016 på Logomo i Åbo.