Hoppa till huvudinnehåll

Livstids fängelse för Ikeamorden

Ikea i Västerås efter knivhuggningen den 10 augusti 2015.
Ikea i Västerås efter knivhuggningen den 10 augusti 2015. Bild: EPA/PETER KRUGER västerås

Den man som tidigare i år dödade två personer på Ikea i Västerås i Sverige har dömts till livstids fängelse för mord.

Den 36-åriga mannen kommer att utvisas efter att han har avtjänat sitt straff. Domen kom bara två dagar efter att rättegången inleddes och domaren Per Kjellsson säger till svt.se att det inte var så konstigt att ge domen direkt.

- Målet var inte särskilt komplicerat, säger han enligt SVT.

Det var den 10 augusti i år som mannen mördade två personer inne på Ikea. Mannen hade just fått besked om att han inte får asyl i Sverige när han högg ihjäl en 55-årig kvinna och hennes 28-årige son. Han använde köksknivar som var till salu i affären som mordvapen.

Den dömde 36-åringen ska i förhör ha angett att han var mycket besviken på att han skulle utvisas till Italien där han hade uppehållstillstånd och att han därför mördade de två offren. Han hade fått beskedet om utvisningen strax före han utförde morden.

Ej tidsbestämt

Den nu dömde mannen var inne på Ikea tillsammans med en annan man som till en början antogs vara medskyldig till brottet, men som sedan friades från alla misstankar om brott.

Livstids fängelse är inte tidsbestämt i Sverige. I oktober 2015 avtjänade 142 intagna livstidsstraff i Sverige, alla utom en är dömda för mord (inklusive medhjälp, försök och anstiftan till) och en är dömd för folkmord, uppger Kriminalvården.

Läs också