Hoppa till huvudinnehåll

Metal sprider finländsk kultur i Sydamerika

Metalspråk
Fans väntar på konsert med Sonata Arctica i Buenos Aires Metalspråk Bild: Filmus Ky metalspråk

I dokumentären Metalspråk träffar vi argentinare som inspirerats av skandinavisk musik och börjat studera nordisk kultur och nordiska språk. Vi följer med undervisningen i en skola i Buenos Aires och tar reda på vad som driver de studerande att lära sig ett svårt och marginellt språk.

Finlandsboomen nådde helt nya nivåer i Argentina i mitten av 2000-talet, då HIM, Nightwish och The Rasmus erövrade argentinarnas hjärtan. I samband med det började många studera det finska språket och den finska kulturen - såväl låttexter som Kalevala.

Banden som sjunger på engelska banade väg också för annan finsk musik, och nu lyssnar man i Buenos Aires på både Apulanta och Dingo via nätet.

Vad är det som fascinerar med Norden och hur är det att studera finska i Buenos Aires? Vilken nytta har man av att lära sig språket?

I och med att de finska och svenska banden blivit så populära i Argentina, har antalet studerande på Instituto Sueco Argentino i Buenos Aires ökar till över 200 stycken.

Flera av eleverna drömmer också om att resa till Finland. Vissa har redan gjort det, med kärleken och rockmusiken som drivkraft.

Förutom lärare och studerande träffar vi också Tuomas Holopainen från Nightwish, som ger sin syn på den argentinska beundrarkulturen.


Dokumentären sändes första gången i Yle Fem år 2015
30 dagar på Arenan
Manus och regi: Ville Lipiäinen
Produktion: Filmus Ky, 2015

Mer från programmet

Läs också

Nyligen publicerat - Yle Fem