Hoppa till huvudinnehåll

Ny tjänst ska hjälpa mentalvården i Sydösterbotten

En bild på en suddig man
Arkivbild. En bild på en suddig man Bild: YLE oro

Nu kommer kommunerna i Sydösterbotten att få hjälp med mentalvården. En koordinator som kan utveckla den psykiatriska rehabiliteringen ska anställas.

Det beslöt samkommunfullmäktige efter en lång diskussion på torsdagen.

Enligt ledande psykolog Helena Lundman-Evars är behovet av en koordinator stort. Speciellt efter att en stor del av rehabiliteringen på Roparnäs sjukhus har lagts ner. Det har lett till att trycket på kommunerna har ökat.

Koordinatorn ska fungera som spindeln i nätet och skräddarsy den rehabilitering som klienterna behöver.

Oenigt fullmäktige

Samkommunfullmäktige var långt ifrån enig i sitt beslut.

- Det blev en lång diskussion kring budgeten och om vi verkligen kan inrätta nya tjänster. Dessutom är ju Sote-reformen på kommande, säger första viceordförande Åsa Blomstedt (SFP).

Billigare vård i slutändan

Blomstedt tror ändå att rehabilitering i ett tidigt skede gör mentalvården billigare i förlängningen. Lundman-Evars är av samma åsikt.

- Genom att erbjuda terapi kan vi hjälpa klienter att komma tillbaka till arbetslivet. Vi kan också ge dem verktyg för att klara arbetslivet och inte bli sjukskrivna igen. I slutändan är det en inbesparing.

Koordinatorn ska även bilda nätverk med hälso- och sjukvården, socialomsorgen och den tredje sektorn.

Till K5-området hör Kristinestad, Kaskö, Närpes, Korsnäs och Malax.

 • Coronaviruset i Österbotten – 17.1

  Fjorton nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt.

  Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

 • Bra utgångsläge för Ilkka Herola – eftermiddagens skidmoment kan bli en nagelbitare

  Finländaren går ut som 15:e man, en halv minut efter täten.

  Skidmomentet i nordisk kombination kan ur finländsk synvinkel bjuda på spänning och framgång. Jarl Magnus Riiber är trea efter backmomentet och gäller som klar förhandsfavorit, men bakom honom är det i allra högsta grad öppet. Ilkka Herola, som är en duktig skidåkare, fick till ett bra hopp och går ut som 15:e man, en halv minut efter täten.

 • THL: 236 nya coronafall i Finland

  Flest fall i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

  Institutet för hälsa och välfärd rapporterar om 236 nya coronafall på söndagen. Största delen, 125 fall, har konstaterats i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Läs också