Hoppa till huvudinnehåll

Allhelgona - sinnenas helg ska få folk att stanna upp

Bild från en gravgård i Salgotarjan i Ungern
Bild från en gravgård i Salgotarjan i Ungern Bild: PETER KOMKA/EPA alla helgons dag

Våra nära och kära som lämnat oss står i fokus på alla helgons dag som firas i dag. Döden finns och den drabbar oss alla - det är budskapet under helgen.

- Allhelgonahelgen är en sinnenas helg som ökat i popularitet, säger Fred Wilén, t.f. kaplan vid Borgå svenska domkyrkoförsamling.

Enligt kyrkohandboken som tillämpas inom den evangelisk-lutherska kyrkan är alla helgons dag en sammansmältning av två helgdagar, alla helgons dag, ursprungligen den 1 november, (Festum omnium sanctorum) och alla troende avlidnas minnesdag den 2 november (Commemoratio omnium fidelium defunctorum).

Kyrkogården i Vasa.
Tända ljus på begravningsplats i Vasa. Kyrkogården i Vasa. Bild: Christian Nylund alla helgons dag

Det första firandet av alla heligas dag hittas i 300-talets Syrien och alla troendes minnesdag började firas i Frankrike på 900-talet.

Dagen är numera rörlig så den firas på en lördag som infaller mellan den 31 oktober och 6 november. Inom de ortodoxa kyrkorna firas dagen inte på hösten utan första söndagen efter pingst.

I den anglosaxiska traditionen ingår Halloweenfirandet kvällen innan. All Hallows' Evening - alla heligas kväll - bottnar i keltisk kulturtradition och festen har blivit populär också hos oss.

Kvinna med enorm bukett i Palencia i Spanien
Kvinna med enorm gravbukett i Palencia i Spanien på alla helgons dag. Kvinna med enorm bukett i Palencia i Spanien Bild: BRAGIMO/EPA alla helgons dag

- Alla helgons dag är för många en möjlighet att stanna upp, något som människor sällan gör numera.

Gravljus
Smyckad grav här hemma Gravljus Bild: YLE/Mira Myllyniemi begravning
Så finns det förstås de som mest är sura över att de inte får sin mjölk från butiken, säger Wilén.

Inom kyrkan präglas helgen av stillhet, bön och tända ljus. Vi kan använda oss av mörkret för att få det stämningsfullt, även om vi här i det protestantiska Norden är mer avskalade än i katolska länder.

Också för många som inte är troende och inte brukar gå i kyrkan kan alla helgons dag innebära en andlig dimension. Man kanske vill sitta i en kyrka en stund, även om man inte annars gör det.

Katolska polacker satsar stort på gravgårdarna
Katolska polacker satsar stort på gravblommorna. Bild från en blomaffär invid en gravgård i Warszawa. Katolska polacker satsar stort på gravgårdarna Bild: Bartlomiej Zborowski/EPA alla helgons dag

Fred Wilén
Fred Wilén Fred Wilén Bild: Borgå svenska domkyrkoförsamling borgå svenska domkyrkoförsamling

- Den ickereligiösa trenden att tända ljus för de döda började i stor skala hos oss efter prinsessan Dianas död. Det märks på våra kyrkogårdar särskilt på alla helgons dag, säger Wilén.

Besök på kyrko- och gravgårdar under alla helgons dag har blivit mycket populära.

Familjer och vänner samlas vid graven, tänder ljus, lägger kanske en krans av ljung. Vi tänder också ljus i våra hem.

Mänskor minns sina döda anhöriga i Chile
Människor besöker sina anhörigas gravar med blommor och ljus på allmänna gravgården i Santiago i Chile. Mänskor minns sina döda anhöriga i Chile Bild: SEBASTIAN SILVA/EPA alla helgons dag

- Fler än vanligt deltar i lördagens gudstjänst och vi vill bjuda på det bästa. För många är det ett starkt motiv att delta att de mist en anhörig under det gångna året, att de bär på sorg, berättar Wilén om Borgå domkyrka.

Folk tänder ljus på sina anhörigas gravar i Szczecin i Polen
Anhöriga har tänt ljus på gravarna på en kyrkogård i Szczecin i Polen. Bild från alla helgons dag 2014. Folk tänder ljus på sina anhörigas gravar i Szczecin i Polen Bild: MARCIN BIELECKI/EPA alla helgons dag

Wilén säger att vid Borgå svenska domkyrkoförsamling har man bjudit in dem som mist en anhörig under året till högmässan, och under den uppmärksammas minnet av de avlidna.

Borgå domkyrka Bild: Yle/ Katarina Andersson borgå domkyrka

- Högmässan är mycket känslosam, säger Wilén.

Helgon började firas i ett tidigt skede inom den kristna kyrkan och det blev också viktigt att komma ihåg martyrer, det vill säga kristna personer som dött för sin tro.

Villefranche sur Mer, Frankrike
Människor på gravgården i Villefranche sur Mer i Frankrike på alla helgons dag. Villefranche sur Mer, Frankrike Bild: SEBASTIEN NOGIER/EPA alla helgons dag

Eftersom det så småningom blev många dagar att fira uppstod ett behov av att samla helgonen och martyrerna utan namn till en egen helgondag.

Människor på en gravgård i Lima i Peru
Människor för blommor och ljus till sina anhörigas gravar i stadsdelen Villa Maria del Triunfo i Lima i Peru under alla hellgons dag i fjol. Människor på en gravgård i Lima i Peru Bild: MUNICIPALITY OF VILLA MARIA/EPA alla helgons dag

Katoliker sätter på många håll också ut mat till de anhöriga, det vill säga till de döda själarna.

Kyrka i Manila i Filippinerna under alla helgons dag
Miljoner katolska filippiner tar sig till kyrkorna för att tända ljus till minne för sina döda anhöriga. Bild från Manila 2014. Kyrka i Manila i Filippinerna under alla helgons dag Bild: RITCHIE B. TONGO/EPA alla helgons dag

- I modern tid har det också uppstått ett kommersiellt intresse kring dagen. Alla helgons dag är ett El Dorado för ljus- och blomförsäljare, särskilt i katolska länder, säger Wilén.

Gravgård smyckad med blommor i Malaga i Spanien
Gravar prydda med blommor i Malaga i Spanien. Gravgård smyckad med blommor i Malaga i Spanien Bild: JORGE ZAPATA/EPA alla helgons dag

Men huvudsyftet består - att vi ska tänka på våra kära som är borta och på det liv vi lever.