Hoppa till huvudinnehåll

Årets BUU-julkalender: Se dockdrama och spänning på tv, bygg tågbana på webben

BUU-klubbsledarna Staffan, Eva och Jontti tillsammans med Vimmel och Sockan från årets julkalender.
BUU-klubbsledarna Jontti Granbacka, Staffan Gräsbeck och Eva Fyrqvist tillsammans med Vimmel och Sockan från Vimligt bra, dockdramat som visas i årets julkalender. BUU-klubbsledarna Staffan, Eva och Jontti tillsammans med Vimmel och Sockan från årets julkalender. Bild: Yle/Ann-Catrin Rosenberg vimligt bra

Nyproducerat dockdrama, 21 nyskrivna barnsånger och färskt interaktivt innehåll på buu.yle.fi. Det bjuder Svenska Yle på i årets julkalender med tågtema.

Pia Manns och Monica Vikström-Jokela vid ett leksakståg.
Pia Manns (t.v.), konceptutvecklare med ansvar för BUU-klubbens webbtjänster, och Monica Vikström-Jokela, manusförfattare och regissör, har utgått från tåget när de skapat årets julkalender på buu.yle.fi och på Yle Fem. Pia Manns och Monica Vikström-Jokela vid ett leksakståg. Bild: YLE/Mirjam Heir vimligt bra
Vimligt bra heter det karaktärsdrivna dockdramat som är skrivet enkom för årets julkalender. Det är en spinoff från tv-serien Hittehatt, som visats i BUU-klubben sedan mars 2015.

I Vimligt bra har Hittehattkaraktären Vimmel från järnvägsstationens hittegodsbyrå fått en egen show på perrongen. Där är det meningen att Strumpkören, också den bekant från Hittehatt, ska uppträda.

Figuren Vimmel i Vimligt bra uppträder i sin egen show.
Vimmel i Vimligt bra. Figuren Vimmel i Vimligt bra uppträder i sin egen show. Bild: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu vimligt bra
– Vimligt bra handlar om relationen mellan Vimmel och den gamla, griniga Sockan. De hamnar ofta i gräl med varandra men saknar ändå varandra när de inte är tillsammans, säger Monica Vikström-Jokela, som skrivit manuset till och regisserat Vimligt bra.

Monica Vikström-Jokela är en veteran i manus- och regissörssammanhang. Hon har hunnit skapa många tv-produktioner under åren, bland annat BUU-klubbens långkörare Bärtil.

Sockan i Vimligt bra
Sockan i Vimligt bra. Sockan i Vimligt bra Bild: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu vimligt bra
Vimmel spelas av skådespelaren Oskar Pöysti. Sockan spelas av Isa Skeppar, redaktör vid Svenska Yles barnredaktion.

Utvecklar sociala kompetensen

BUU-klubbsledarna Staffan och Eva tillsammans med regissören Isa Skeppar spelar in julkalendern för Yle Fem.
Isa Skeppar regisserar BUU-klubbsledarna Eva Fyrqvist och Staffan Gräsbeck. BUU-klubbsledarna Staffan och Eva tillsammans med regissören Isa Skeppar spelar in julkalendern för Yle Fem. Bild: Yle/Ann-Catrin Rosenberg isa skeppar
Vimligt bra riktar sig till barn under skolåldern. Alla småbarnsprogram på Svenska Yle har också en pedagogisk dimension.

– Fokus i Vimligt bra ligger på den sociala kompetensen. Karaktärerna ska komma överens och hitta lösningar trots att de är olika, säger Monica Vikström-Jokela.

Tanken är alltså att barnen genom att titta på Vimligt bra ska utveckla sin sociala kompetens och sin empati.

Nya låtar

BUU-klubbsledaren Jontti Granbacka
BUU-klubbens programledare Jontti Granbacka. BUU-klubbsledaren Jontti Granbacka Bild: Yle/Ann-Catrin Rosenberg buu-klubbens julkalender
I varje avsnitt av Vimligt bra uppträder också Strumpkören med en låt. Trion som lånar sina röster till strumporna är BUU-klubbsledaren Staffan Gräsbeck, tidigare BUU-klubbsledaren Stefanie “Fifi” af Björksten och Sonja Österberg, redaktör på BUU-klubben.

Låttexterna är skrivna av Monica Vikström-Jokela och tonsatta av Mikael Grönroos. Det är ett stort paket nyskrivna barnsånger som nu får urpremiär. Låtarnas teman är plockade ur barnens vardag, allt från att åka pulka eller öva sig att slå kullerbytta till funderingar kring skillnaden mellan att vara arg och dum.

Små figurer i vintrig julkalendersmiljö i BUU-studion.
Också de här figurerna medverkar i julkalendern. Små figurer i vintrig julkalendersmiljö i BUU-studion. Bild: Yle/Ann-Catrin Rosenberg buu-klubbens julkalender
Julkalendern sänds varje dag från och med den 1 december klockan 18 på Yle Fem, Barnens Arena och Arenan. Samma dag börjar också webbinnehållet att läggas ut på buu.yle.fi.

– Tågtemat syns också i BUU-klubbsstudion, där BUU-klubbsledarna Staffan Gräsbeck, Eva Fyrqvist och Jontti Granbacka kommer att bygga upp en hel miniatyrvärld med tåg och stationer, säger Vikström-Jokela. En poäng är att staden byggs av material som återanvänds.

Isa Skeppar är regissör för det som händer i BUU-klubbsstudion.

SVT-serie för äldre barn

Personerna i Tjuvarnas jul står i lyktans sken.
Tjuvarnas jul spelades in på Skansen i Stockholm. Från vänster skådespelarna Bert Gradin, Gustaf Hammarsten, Tea Stjärne, Siw Carlsson, Calle Carlswärd och Maria Kim. Personerna i Tjuvarnas jul står i lyktans sken. Bild: Yle/SVT 6242 8301 000
Medan Vimligt bra riktar sig till familjens minsta bjuds det också på godbitar för en äldre barnpublik under den halvtimme som BUU-klubben pågår.

Varje dag visas ett nytt avsnitt av Tjuvarnas jul, en spännande julkalenderserie från Sverige. SVT, som producerat serien, visade den för några år sedan.

Det är en julsaga i Charles Dickens-anda, som utspelar sig i sekelskiftet 1800–1900. Den handlar om tjuvligan Klappsnapparna som planerar att stjäla varuhusets pengar i julruschen.

Dessutom visas Lulu Zipadoos äventyr i naturen, en fransk animerad tv-serie som berättar om de hemligheter och skatter som finns i naturen. Serien är dubbad till finlandssvenska.

I rollerna hör vi bland annat Anna Eriksson, Markus Riuttu, Peter Kanerva, Jennie Storbacka och Emilia Nyman.

Bygg din egen tågbana på buu.yle.fi

På buu.yle.fi presenteras i år ett nytt koncept som passar för tågälskare i alla åldrar. Julkalendern på webben kommer inte i år att ha 24 helt olika luckspel, utan i stället fokuserar man på ett enda tema, tåget, i år.

– Barnen kommer att kunna bygga en tågbana själva och sedan också köra tåget. Varje dag får barnen också ett uppdrag, där det kan gälla att till exempel transportera olika passagerare till en viss station genom att bygga tågräls, säger konceptutvecklaren Pia Manns som ansvarar för BUU-klubbens webbtjänster.

Manns tror att konceptet där barnet kan välja vad det vill göra öppnar för en bredare målgrupp.

– BUU-klubbens målgrupp är traditionellt barn under skolåldern. De allra minsta barnen kan ha glädje av att bygga tågbanan precis som de vill och köra tåget, det uppmuntrar till kreativitet och man kan inte göra fel. Vanare spelare kan däremot ha glädje av att utföra dagens uppdrag.

Spelen har kodats av Eemeli Kelokorpi på Svenska Yle. Liksom i fjol fungerar spelen både på mobilapparater med pekskärm och på dator.

Papperskalender kan beställas hem

Liksom tidigare år kommer Svenska Yle också i år att ge ut en julkalender på papper i samarbete med Finlands Röda Kors. Den kan beställas gratis på buu.yle.fi från och med i mitten av november.

Julkalendern med tågtema är ritad av grafikern Johanna Sjöström.

Den som beställer kalendern erbjuds en möjlighet att hjälpa människor i nöd, genom att betala in ett bidrag till Finlands Röda Kors med den inbetalningsblankett som medföljer kalendern.

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
 • MGP 2019 - Nu släpper vi biljetterna!

  Du kan se både genrepet och finalen den 5 oktober.

  Upplev MGP-showen 5.10 i Yles tv-studio i Helsingfors. Biljetter finns både för genrepet tidigare på dagen och den direktsända finalen på kvällen.

 • Nu finns BUU-klubben med stödtecken

  Dessutom utkommer två andra barnserier med stödtecken.

  Svenska Yles barnredaktion satsar på innehåll med stödtecken. I två veckors tid använder BUU-klubbens programledare stödtecken. Dessutom finns det nu två andra serier för barn där huvudpersonerna använder stödtecken.

Nyligen publicerat - Barn

 • Sök till MGP 2020!

  Du kan söka till MGP 2020 redan nu!

  Om du är mellan 8-15 år (född 2005-2012) och gillar att sjunga, skriva låtar och drömmer om att stå på scen kan du söka till MGP 2020.

 • MGP 2019: Rösta!

  Var med och välj årets vinnare i MGP!

  Efter finalen i MGP har vi en vinnarlåt – och DU kan vara med och bestämma vilken låt det blir! Rösta genom att skicka SMS med låtens startnummer till 050 90 200 50.

 • MGP 2019 direktsänt från TV-studion i Helsingfors klockan 18.00!

  Sjuttio bidrag blev till tio och ikväll får vi en vinnare!

  Ungefär 70 bidrag skickades in till årets Melodi Grand Prix, musiktävlingen för 8-15-åringar. Tio stycken blev valda till final. Tillsammans har man slipat på låtarna som artisterna själv ahra skrivit och ikväll får vi veta vem som kammar hem vinsten för i år!

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Isabel

  Lyssna på Isabel Rautamos MGP-låt "Jag är vad jag är".

  Isabel Rautamo är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Isabels MGP-låt "Jag är vad jag är". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: The L.A.W.

  Lyssna på MGP-låten "För dig" av The L.A.W.

  Loke Wikström, Alvar Svartsjö och Wilson Harkke är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras MGP-låt "För dig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Valter & Asta

  Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta.

  Valter Klockars och Asta Sharma finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta. Biljetterna för showen finns ute nu.