Hoppa till huvudinnehåll

Sorgen är stor när ett husdjur avlider

Minnesurna för en död katt
Minnesurna för en kremerad katt. Minnesurna för en död katt tähtipöly

Sorgen kan vara lika stor som en när en människa dör då ett husdjur avlider. Nya trender från Europa har hittat till Finland. Idag kan man spara askan från avlidna husdjur i ett smycke.

Lenita Kaivonen jobbar på en begravningsbyrå som tar hand om begravningsarrangemang när ett husdjur avlider.

LENITA KAIVONEN jobbar på Tähtipöly
Lenita Kaivonen. LENITA KAIVONEN jobbar på Tähtipöly lenita kaivonen
- Husdjuren har alltid haft en plats nära hjärtat men vår livstil och attityd mot våra husdjur har ändrats, säger Lenita Kaivonen

Begravningsbyrån är enda begravningsbyrå i svenska Österbotten som erbjuder begravningsstjänster för avlidna djur.

- Vårt område sträcker sig från Dagsmark till Kronoby, säger Kaivonen.

När ett husdjur avlider så hämtar begravningsbyrån djuret från hemmet eller veterinären och sköter alla arrangemang. De anhöriga får komma till byråns minnesrum och få en sista stund med djuret innan det skickas till krematoriet.

Sorgen är stor

Via jobbet kommer Kaivonen i kontakt med sorg bland anhöriga när ett husdjur lämnar jordelivet. Hon har tidigare arbetat vid en vanlig begravningsbyrå. Hon säger att sorgen kan vara lika stor som när en människa avlider.

- Husdjuren är idag en fullskalig familjemedlem. De finns de som lever ensamma med ett husdjur. Katten och hunden är kanske den enda familjemedlemmen och vännen som finns, säger Kaivonen.

Kontakt med döden första gången

För många kan ett husdjurs död vara första kontakten med döden.

- Många barn växer upp tillsammans med en hund eller katt. Husdjuret är närvarande i barnets uppväxt och husdjuret lämnar jordelivet när barnet är i tonåren. Det kan vara första gången ett barn upplever döden och sorgearbetet, säger Kaivonen.

Vanligare med kremering

Tidigare var det vanligt att man begravde sina husdjur på sin egen hemgård eller på en begravningsplats, men idag är trenden att man istället kremerar sina avlidna husdjur, säger Kaivonen

- En orsak till att det är vanligare med kremering är att många idag inte har en egen gård att begrava djuret i. Vi flyttar runt mera än tidigare och de finns de som vill ta med sig urnan med askan då de flyttar.

I smyckena kan man lägga aska av döda husdjur
Ett asksmycke. I smyckena kan man lägga aska av döda husdjur asksmycke

Göra smycken med aska i

Ute i Europa har det blivit populärt med smycken som man kan förvara det avlidna husdjurets aska eller päls i. Smyckena har nu hittat till Finland.

- Vi har märkt att det finns en större efterfrågan på sådana smycken, säger Kaivonen.