Hoppa till huvudinnehåll

Elva flyktingar drunknade 25 meter från stranden

Hjälparbetare vid stranden på ön Lesbos, Grekland.
Ett antal människor har drunknat i Egeiska havet det senaste dygnet. En hjälparbetare står på stranden på ön Lesbos, norr om Samos, där en stor del av flyktingarna försöker ta sig i land. Hjälparbetare vid stranden på ön Lesbos, Grekland. Bild: EPA/FILIP SINGER lesbos

Elva flyktingar drunknade tidigt på söndag morgon då deras båt kantrade bara 25 meter från stranden vid den grekiska ön Samos. Barn och kvinnor fastnade i båtens ruff.

Sju av dödsoffren för söndagens tragiska skeppsbrott utanför Samos var barn. Fyra av dem bebisar. Fyra kvinnor drunknade också i olyckan,

Flyktingarna hade tagit sig över havet från Turkiet i en båt försedd med en liten ruff. Vädret var blåsigt och båten välte bara 25 meter från land vid ön Samos. Kvinnorna och barnen var inne i ruffen och kunde inte komma ut då båten kantrade.

Tio av dödsoffren hittades inne i ruffen. En 12-årig flicka hade sköljts i land.

"Den värsta räddning jag varit med om"

Svenska Dagbladet har talat med en svensk volontär och en grekisk dykare på ön Samos som beskriver tragedin. Dykaren Alexandros Malagaris berättar för SvD att det var en ovanligt hemsk räddning.

- Det var bara 25 meter från land. Det var den värsta räddning jag varit med om. Alla barn och kvinnor var instängda och hade inte en chans, säger Malagaris.

Volontären Linda Åkesson berättar att överlevarna, nio män, fyra barn och en kvinna sitter hos hamnpolisen och att en del av dem är helt apatiska, medan andra gråter hejdlöst.

Det här var inte det enda skeppsbrottet i Egeiska havet under det senaste dygnet.

Personal från EU-insatsen Frontex rapporterade om att man räddat tre personer i turkiskt vatten efter att deras båt sjunkit och enligt de räddade så hade det funnits sammanlagt 15 människor ombord på båten innan den sjönk. Frontex hittade också två kroppar utanför ön Farmakonnisi, nära Samos.

Läs också