Hoppa till huvudinnehåll

En euro per meter – kampanj samlar pengar åt hjälpbehövande genom att klättra i berg

Suvi Aarnio i Bolivia
Kampanjen Kapuas grundare, Pargasbon Suvi Aarnio i Bolivia, Pico Austria. Suvi Aarnio i Bolivia Bild: Nora Ryytty suvi aarnio

Pargasbon Suvi Aarnio ville klättra i berg och jobba med frivilligarbete i Afrika. Så föddes kampanjen Kapua.

Ordet kapua är på finska och betyder "att klättra" men innehåller också ordet apua, och idén med kampanjen är att klättra i berg men samtidigt samla pengar för projekt i utvecklingsländer.

Högsätet finns i Åbo, men finländare från olika håll i landet deltar i kampanjen som kombinerar klättring med penninginsamling för projekt i utvecklingsländer.

Kvinnor i Bolivia
Pengarna samlas i år in till förmån för världens flickor och kvinnor. Kvinnor i Bolivia Bild: Marjaana Hoikkala bolivia

Första Kapua-resan ordnades 2006. Då besteg ett gäng finländare Afrikas högsta berg Kilimanjaro och samlade samtidigt ihop 20 000 euro till förmån för hjälpbehövande barn i Afrika och Asien.

Stiftelsen Ylen hyvä kanaliserade då pengarna till olika projekt.

Nu samarbetar Kapua med Plan, Väestöliitto, Dagsverke r f och Tröskeln r f.

marjaana hoikkala
Marjaana Hoikkala, som till vardags är lärare och förtroendevald i Kimitoöns kommun, ville göra något konkret för att hjälpa. marjaana hoikkala Bild: Yle/Monica Forssell marjaana hoikkala

Kimitobon Marjaana Hoikkala deltar i årets Kapua-team och återvände för några veckor sedan från Bolivia, där gruppen på sjutton personer besteg en del av eller hela 6088 meter höga Huayna Potosi.

Berg i Bolivia
Berg i Bolivia Bild: Marjaana Hoikkala kapua

Gruppen besökte också olika utvecklingsprojekt och bekantade sig med vart pengarna som Kapua samlar ihop går.

Marjaana Hoikkala leker med barn i Bolivia.
Kapua-teamet bekantar sig på ort och ställe med hur pengarna som samlas in används. Marjaana Hoikkala leker med barn i Bolivia. Bild: Marjaana Hoikkala kapua

- Jättefint. Det har varit ett jätteintressant år. Jag har lärt mig om utvecklingssamarbetet, om att klättra och dessutom har jag lärt mig mycket om mig själv, berättar trettioåriga Marjaana Hoikkala.

Marjaana själv drabbades av en parasit på resan men lyckades ändå nå baslägret på 5200 meters höjd.

- Jag var så trött på att bara sitta på möten och kände att jag vill göra något nytt. Man kan inte bara prata utan måste också göra något. Bolivia lät bra, klättra i berg lät bra och att göra något för dem som inte har så mycket är min grej.

Trots att det i resan för Marjaanas del också kom att ingå en kort sjukhusvistelse, blev resan ett oförglömligt minne.

En euro per meter

Kapuas mål är att varje år samla ihop 100 000 euro år för olika utvecklingsprojekt i världen.

Varje deltagare förväntas själv samla ihop en euro per meter berg som bestigs. För Boliviaresenärerna gäller det att samla ihop minst 6088 euro per person.

Genom att knyta ballongdjur i köpcenter och på kalas, sälja smycken som hon tillverkat själv av gammalt porslin samt sjunga har Hoikkala redan samlat ihop 6400 euro, som alltså kommer att gå till olika projekt som hjälper flickor och kvinnor på olika håll i världen.

marjaana Hoikkala i Bolivia
Marjaana Hoikkala hade ingen erfarenhet av att klättra eller vandra i berg före resan till Bolivia i september i år. marjaana Hoikkala i Bolivia Bild: Marjaana Hoikkala marjaana hoikkala

Marjaana har en god baskondition, men någon erfarenhet av att vandra eller klättra i berg hade hon inte före resan. Detsamma gällde för de andra resenärerna.

Det som ändå behövs ifall man vill delta i Kapua är tid, säger Marjaana. Deltagarna förväntas samla ihop en euro per meter som klättras men också berätta och informera om utvecklingssamarbete.

- Så det behövs tid för att samla pengar och tid för att berätta om utvecklingssamarbetet. Man måste också ha en vilja att hjälpa.

Anmälningstiden till nästa års Kapua, som går till Nepal och Mount Everest där baslägret på 5545 meters höjd ska bestigas, är fram till den 6 november.

Vy av Himalaya med mount Everest i mitten
Mount Everest. Vy av Himalaya med mount Everest i mitten Bild: EPA/SABINA BHATTRAI everest

Pengarna som samlas in nästa år går till utbildning och bättre hälsa i Nepal och mellersta Asien.

Tältlägren börjar resa sig igen.
Nepalesiska flickor efter jordbävningen i Kathmandu i maj 2015. Tältlägren börjar resa sig igen. Bild: EPA/MAST IRHAM nepal

Vill du läsa mer om Kapua kan du göra det här.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland